Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Arriaga - BBC Philharmonic - Juanjo Mena

Arriaga - BBC Philharmonic - Juanjo MenaKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Berit Norbakken Solset (sopraan) BBC Philharmonic o.l.v. Juanjo Mena. Label: Chandos CHAN 20077.
Hoes van de Arriaga-cd met BBC Philharmonic o.l.v. Juanjo Mena

BBC Philharmonic o.l.v. de Spaanse dirigent Juanjo Mena in werk van Juan Crisostomo de Arriaga

Programma: Juan Crisostomo de Arriaga: Ouverture Los esclavos felices - Herminie - Ouverture in D op.20 - Médée: Hymen! viens dissiper une vaine frayeur - Symphonie à grand orchestre.

Er is niet zoveel bekend over het leven van Juan Crisostomo de Arriaga (1806-1826), behalve dan het trieste gegeven dat hij op erg jonge leeftijd overleed. Dat feit, maar ook het aantrekkelijke karakter van zijn vernuftig gecomponeerde muziek, leverde hem de bijnaam op van de 'Spaanse Mozart' of nog specifieker de 'Baskische Mozart'. 

Voor Juanjo Mena, de dirigent op deze nieuwe Chandos-cd, had Arriaga, als hij langer had geleefd, en bijvoorbeeld in Wenen had kunnen werken, een van de grote componisten van de klassiek-romantische periode kunnen worden. Hoe dan ook, Mena stelde hier een gevarieerd programma samen, dat een mooi beeld geeft van de bekoorlijkheid en originaliteit van de vocale en orkestrale muziek van Arriaga: twee ouvertures, de 'Symphonie à grand orchestre' (de enige symfonie van Arriaga), een cantate en een aria. De laatste twee werken worden voortreffelijk gezongen door de Noorse sopraan Berit Norbakken Solset.

Juanjo Mena leidt de BBC Philharmonic, het orkest waarvan hij van 2011 tot 2018 chef-dirigent was, in toegewijde en erg verzorgde uitvoeringen. Deze muziek van zijn landgenoot ligt hem duidelijk na aan het hart. Al mis je af en toe wat van de opwinding en de kleur die dirigenten als Jordi Savall of Paul Dombrecht, aan het hoofd van hun ensembles met oude instrumenten, in dit repertoire wisten te brengen.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel