Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Art with a view: een unieke collectie, uitzonderlijk te zien

Art with a view: een unieke collectie, uitzonderlijk te zienKunst & Cultuur, Expo

De tentoonstelling Art with a view in het hoofdkantoor van Proximus

Wat?

Een tentoonstelling met ca. 200 stukken uit de unieke kunstverzameling van telecombedrijf Proximus.

Wie?

Al in de imposante entree werd ik van mijn sokken geblazen door het prachtige werk The Children’s Pavillon van Jeff Wall dat speciaal voor de expo werd gerestaureerd. De Aero Pedalo N° 9 van Panamarenko staat er naast het Pavillon Belgacom van Dan Graham.

Curator Joost Declercq koos ervoor om op het gelijkvloers voornamelijk schilderkunst te tonen. Grote namen van bij ons (Marthe Wéry, Walter Swennen, Jef Geys) hangen er tussen internationale grootheden als John Baldessari en Daniel Buren.

Eenmaal op de 25ste verdieping val je van de ene verbazing in de andere door prachtige werken van Sol LeWitt en Richard Long. En nog: Alighiero Boetti, Lili Dujourie, Jan Vercruysse, Michelangelo Pistoletto, … Uniek is de plaatsing van het werk van Jenny Holzer in de passerelle tussen de torens. Wat een geluk dat dit werk in de lift geraakte!

Opvallend is de focus op fotografie. Men kocht werken aan uit de jaren 60 en 70 van Lee Friedlander, Saul Leitner en Stephen Shore. De Düsseldorfse school is goed vertegenwoordigd met Thomas Ruff, Thomas Struth en Andréas Gursky. Prachtig is dan weer de integratie van fotografen uit eigen land als Marie-Françoise Plissart, Dirk Braeckman en Harry Gruyaert. Ik maakte een sprongetje toen ik de Almerisa-reeks van Rineke Dijkstra zag. Dijkstra maakte in 1994 haar eerste foto van het Bosnische meisje in een asielcentrum. Het scheelt je een trip naar NY waar de serie ook in de collectie van het MOMA zit.

Het pleit voor de commissarissen van de collectie dat ze de voorbije jaren ook werk van jonge artiesten kochten zoals Bieke Depoorter en Sammy Baloji.
 

Waarom moet u dit zien?

De Proximus Art Collection is van een zeldzame kwaliteit en bevat werken die geen enkel museum in dit land bezit. Dat stemt tot nadenken. Ook de eenheid van de verzameling is uniek. Laat de kans om deze collectie te zien niet liggen. Het bezoek is gratis. Het uitzicht evenzeer.

Praktisch?

Gratis toegang na registratie op www.artwithaview.be.
Elke donderdag, vrijdag en zaterdag van 10 tot 18 u.

Chantal Pattyn

Pompidou

Klara’s dagelijkse ontmoeting met de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Presentatie: Chantal Pattyn / Heleen Debruyne

Samenstelling: Chantal Pattyn

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via pompidou@klara.be

Van maandag tot en met donderdag, telkens van 17 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.