Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Atlas van kleine praktische Utopieën: Aflevering 10 - Ingrid de Zwarte

Atlas van kleine praktische Utopieën: Aflevering 10 - Ingrid de ZwarteBlijf verwonderd!

Ingrid de Zwarte is voedselexpert en docent aan de universiteit van Wageningen. In haar boek '10 miljard monden' vraagt ze zich af hoe we de wereld gaan voeden in 2050. In het denken over een betere wereld staat het voedselvraagstuk centraal.
Sjaak Verboom

Ingrid de Zwarte

Ook in een praktisch utopia moet er gegeten worden, want wie niet genoeg voedsel heeft slaagt er amper in iets op te bouwen of te bedenken. Een betere wereld bestaat niet zonder dagelijks brood. 

Het feit dat in dit crisisjaar de Nobelprijs voor de Vrede naar het WFP, het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties ging, bewijst hoe belangrijk het mondiale voedselvraagstuk is. Door de pandemie dreigen dubbel zoveel mensen honger te lijden. Het WFP ziet voedsel, zolang er nog geen medisch vaccin is, als ‘het beste vaccin tegen de chaos'. 

Voedseldeskundige Louise Fresco in het voorwoord van '10 Miljard monden': 

“Dat we zoveel en verhit over landbouw en voedsel spreken bewijst de veerkracht van wat uiteindelijk de belangrijkste pijler van iedere beschaving is. Zonder voedsel is er geen gelijkheid van kansen, geen vrijheid van meningsuiting en geen bescherming van collectieve waarden en erfgoed.”

“Eten is weten omdat geen enkele maaltijd zomaar op tafel komt, maar de kennis belichaamt van generaties wetenschappers, boeren, bakkers, worstenmakers, fabrieksarbeiders, koks en consumenten. Maar ook weten omdat we niet zomaar alles willen eten. En eten is geweten: dat nog steeds zo veel mensen op aarde niet goed gevoed zijn, kan ons niet onverschillig laten.”

'10 Miljard monden - Hoe we de wereld gaan voeden in 2050' - Ingrid de Zwarte & Jeroen Candel - uit bij Prometheus Amsterdam - 80 Wageningse onderzoekers geven een mogelijk antwoord

PODCAST Atlas van kleine praktische utopieën met Ingrid De Zwarte
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.