Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Atlas van kleine praktische Utopieën: Aflevering 11 - Zana Etambala

Atlas van kleine praktische Utopieën: Aflevering 11 - Zana EtambalaBlijf verwonderd!

Historicus Mathieu Zana Etambala werd geboren in Kinshasa, groeide vanaf zijn zevende op in een adoptiegezin in West-Vlaanderen, en noemt zich een Congolese Belg én voor altijd Kinois. Voor zijn onderzoek reisde hij lange periodes door Congo, door het regenwoud of in een prauw over brede rivieren. Die indrukwekkende natuur laat hem niet meer los.
Frank Bahnmüller

Zana Etambala

Zana’s utopische en ecologische droom ontstond tijdens zijn lange wandelingen tijdens de lockdown, die de herinneringen aan de overweldigende natuur van Congo terugbrachten. Die natuur, met de grootste biodiversiteit van Afrika, is al jaren in gevaar. Door ontbossing en burgeroorlog verliezen diersoorten als bonobo en chimpansee hun natuurlijke leefomgeving. 

Etambala is een van de experts van de Congocommissie in de Kamer, die het Belgisch koloniaal verleden verder in kaart brengt.

Hij was tot voor zijn pensionering deze zomer, verbonden aan de KULeuven en het Africa Museum in Tervuren.

Zijn laatste boek ‘Veroverd, bezet, gekoloniseerd’ vertelt de geschiedenis van Congo tussen 1876 en 1914 (uit bij Sterck & Devreese)

Etambala dook zelf jarenlang in archieven en vond voor dit boek verrassend nieuw materiaal. Op basis van brieven, dagboeken en verslagen, vaak nog nooit gepubliceerd, schetst hij een gedetailleerd beeld van de gevolgen van de 'ontdekking' van Congo. 

 

PODCAST Atlas van kleine praktische utopieën met Zana Etambala
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.