Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Atlas van kleine praktische Utopieën: Aflevering 12 - Ingrid Robeyns

Atlas van kleine praktische Utopieën: Aflevering 12 - Ingrid RobeynsBlijf verwonderd!

Filosoof en econoom Ingrid Robeyns denkt na over rechtvaardigheid en de ontwrichtende effecten van extreme inkomensongelijkheid. Misschien moet er wel een bovengrens komen voor rijkdom, vindt ze. Ze doctoreerde bij Nobelprijswinnaar Amartya Sen, doceert Ethiek van Instituties aan de universiteit van Utrecht en mengt zich regelmatig in het publieke debat.

Ingrid Robeyns

"Utopische ideeën als een basisinkomen voor iedereen kunnen realiteit worden. Maar we moeten ons ook afvragen waar het geld vandaan zal komen om die mooie ideeën te betalen."

"Filosofen hebben meestal niet de macht om onrechtvaardigheden te veranderen,” zei Ingrid Robeyns jaren geleden in een speech, “maar ze kunnen wel vragen stellen en analyses maken, en zo onrechtvaardigheden zichtbaarder maken en voorstellen voor verandering formuleren.”

te lezen: Rijkdom. Hoeveel ongelijkheid is nog verantwoord? van Ingrid Robeyns. 
uit bij Prometheus, Nieuw Licht. (2019)

Extreme rijkdom ondermijnt de democratie, is niet verenigbaar met ecologisch denken, bijna altijd onverdiend en schaadt de belangen van iedereen, superrijken incluis. Rechtvaardige belastingen zijn een mogelijke oplossing.
 

PODCAST Atlas van kleine praktische utopieën met Ingrid Robeyns
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.