Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Atlas van kleine praktische Utopieën: Aflevering 9 - Stephan Claes

Atlas van kleine praktische Utopieën: Aflevering 9 - Stephan ClaesBlijf verwonderd!

Psychiater Stephan Claes is hoofd van de dienst volwassenenpsychiatrie in het Universitair Psychiatrisch Centrum in Leuven, onderzoeker en therapeut. Het UPC werd tijdens de eerste golf vd pandemie ontruimd; en razendsnel omgevormd tot een corona-ziekenhuis met 90 Covid-patiënten.

Stephan Claes

Er kwamen leidingen om zuurstoftherapie mogelijk te maken, en het zorgpersoneel draaide overuren. Het was een moeilijke tijd vr iedereen, zegt Stephan Claes. De utopische idee die daarna kwam bovendrijven heeft alles te maken met het grote belang van nabijheid. 

Toen enkele jaren geleden Utopia van Thomas Moore herdacht werd, boog Claes zich over de vraag hoe utopisch het idee is van een ‘wereld zonder depressie’. Elke mens is min of meer vatbaar voor depressieve toestanden, tristesse of chronische stress, maar we kunnen die utopie wel als streefdoel gebruiken, ook al weten we dat we er nooit helemaal zullen geraken. 

 

PODCAST Atlas van kleine praktische utopieën met Stephan Claes
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.