Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny in Aix-en-Provence: een dubbel effect van vervreemding

Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny in Aix-en-Provence: een dubbel effect van vervreemdingBlijf verwonderd!

De opera uit 1930 van Kurt Weill en Bertold Brecht krijgen we in een enscenering van Ivo Van Hove. Het is een coproductie met de Met, de Nederlandse Opera en Opera Ballet Vlaanderen waar het in 2022 te zien zal zijn. In zijn tijd zorgde de opera voor een groot schandaal georkestreerd door de nazi's en dat niet in het minst door de nihilistische boodschap van het werk: In de nieuwe stad Mahagonny draait alles om geld. Totale bandeloosheid heerst er en niemand kan zichzelf noch de ander helpen.
Karita Mattila als Begbick in Aufstieg und Fall in Aixfestival Aix-en-Provence

Karita Mattila als Begbick in Aufstieg und Fall in Aix

Regisseur Ivo Van Hove sluit zich aan bij het concept van Brecht en Weill door het projecteren van aankondigingen met spoilers wat -geheel volgens de opvattingen van de makers- een zekere afstandelijkheid creëert naar het publiek. In deze enscenering krijg je echter een dubbel effect van vervreemding: Mahagonny ontstaat op de plek waar een filmcrew neerstrijkt. Het gaat 'm niet zozeer om het drama achter de schermen te laten zien als wel het benadrukken van het illusoire. De personages handelen a.h.w. alleen nog in functie van de camera. Je kan er een waarschuwing in zien tegen het allesoverheersende narcisme van onze tijd en tegen de kortzichtigheid om het eigen belang voorop te stellen. Het probleem van Mahagonny zou wel eens ons aller probleem kunnen worden. Dankzij een geweldige cast in Aix, een topkoor (Pygmalion) en dito orkest (Philharmonia Orchestra) geleid door niemand minder dan Esa Pekka Salonen werkt deze complexe aanpak in Aix voldoende om het première-publiek grotendeels te overtuigen. Benieuwd hoe het zal werken dichter bij huis ...

Sylvia over Aufstieg und Fall in Aix

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Scala

Uw opera-avond.

Presentatie: Sylvia Broeckaert

Samenstelling: Sylvia Broeckaert en Felicia Bockstael

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via scala@klara.be

Elke zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app.
Omwille van auteursrechten zijn slechts bepaalde afleveringen te herbeluisteren via de site en de app.