Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Avi en de strelende snaren

Avi en de strelende snaren Klassieke muziek, CD

Art of the mandolin, de nieuwe cd van Avi Avital

Wie?

De populaire mandolinespeler Avi Avital spreekt met zijn instrument een breed publiek aan, maar dat heeft zeker evenveel te maken met zijn open en sprankelende persoonlijkheid. Avital is vergroeid met z'n instrument, zoekt naar verloren gewaand of zelden gespeeld repertoire, en geeft aan hedendaagse componisten opdrachten om nieuwe muziek voor de mandoline te schrijven. 

Wat?

Op zijn nieuwe cd speelt Avital alleen maar muziek die origineel voor de mandoline gecomponeerd werd, dus geen bewerkingen of arrangementen. En zo ontdekken we o.a. een stuk dat Beethoven componeerde voor mandoline en klavecimbel. Plus enkele fonkelnieuwe stukken speciaal voor Avital gecomponeerd. Vivaldi mag natuurlijk ook niet ontbreken. Met zijn concerto voor 2 mandolines start deze nieuwe cd. De muzikale partners van Avi Avital zijn o.a. het Venice Baroque Orchestra en onze eigen harpiste Anneleen Lenaerts (die we nu al verschillende jaren aan de Wiener Philharmoniker hebben 'uitgeleend'). 

Waarom moet u dit horen?

Een nieuwe opname van Avi Avital heeft altijd iets opwekkends. Je voelt je als luisteraar een vrolijke wereldburger. En al is dat misschien alleen maar een illusie, je gaat toch helemaal mee in de wereld van dat eeuwige optimisme. Avital geeft z'n instrument iets extra bruisend, een soort eerlijkheid ook, iets waar deze wereld nood aan heeft. Avital overstijgt grenzen en doet dat met groot respect voor wat elke periode in de muziekgeschiedenis voor zijn instrument betekende. Van Vivaldi tot de 50-jarige Britse componist David Bruce van wie het werk 'Death is a Friend of Ours' niets lugubers heeft, maar wel een sfeer van berusting oproept. Vroeg of laat wordt de dood onze vriend, anders heeft een vijand het laatste woord. En wie wil dat?! Avi Avital is een muzikant die heel dicht bij z'n publiek durft komen, en mede daarom zal ook deze nieuwe opname niet ontgoochelen.

Mark Janssens 

Mark Janssens over de cd 'Art of the Mandolin' van Avi Avital