Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Avishai Cohen - Naked Truth

Avishai Cohen - Naked TruthJazz, CD

Avishai Cohen - Naked Truth

Avishai Cohen - Naked Truth

Wie?

De Israëlische trompettist Avishai Cohen is met Naked Truth (2022) toe aan zijn vijfde album bij het ECM label. Na een zijsprongetje richting fusion en rockjazz krijgen we hier opnieuw het klassieke kwartet te horen met zijn kompanen Yonathan Avishai (piano), Barak Mori (contrabas) en Ziv Ravitz (drums). Vier vrienden die elkaar door en door kennen. Er zijn maar weinig artiesten die alles op zo’n subtiele manier laten samenvloeien. Naked Truth is een persoonlijk verhaal, één van poëtisch ingetogen melodieën die moeiteloos overgaan naar meer stuwende passages. Het onovertroffen warme trompetgeluid van Cohen vormt hierin de leidraad en brengt evenwicht op het juiste moment. Avishai Cohen heeft een eigen signatuur die perfect balans houdt tussen verbeelding en emotionele kracht.

Wat?

Het korte album -35min- bestaat uit 9 delen en is opgevat als een cyclus. Aan de basis ligt een krachtig motief van hooguit acht noten. Eenvoud siert. Het is een puurheid die, zoals de titel al aangeeft, heel naakt en kwetsbaar aanvoelt. Cohens avontuurlijke muziek is diepgeworteld in de jazz en wordt bovendien getypeerd door een enorme verscheidenheid in klanknuances en uiteenlopende invloeden. Het is muziek met diepgang en reliëf, die niet onopgemerkt blijft. Zijn ongedwongen virtuositeit klinkt altijd inspirerend en sterk. 

Waarom?

Met Naked Truth bewijst Cohen opnieuw zijn uitzonderlijke talent als componist en de sound van zijn kwartet is alleen maar hechter geworden. Daarnaast is de opnamekwaliteit buitengewoon helder en transparant. Een ontroerend document dat eindigt met een door Cohen voorgedragen gedicht van Zelda Schneurson Mishkovsky (1914-1984), als een open einde dat aanzet tot reflectie.

joris preckler