Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Bach Academie in Klara Live

Bach Academie in Klara LiveKlassieke muziek

Het laatste weekend van januari stond Brugge volledig in het teken van Bach. Klara was erbij op de slotdag van de Bach-vijfdaagse, op zondag 28 januari. In Klara Live op 19 en 20 februari krijgt u de concerten van respectievelijk Il Suonar Parlante en Collegium Vocale Gent te horen.
Vittorio Ghielmi © Luis Montesdeoca

Vittorio Ghielmi © Luis Montesdeoca

Het centrale thema van de Bach Academie Brugge was dit jaar de 'parodietechniek'. Bach haalde zijn inspiratie meermaals uit muziek van andere componisten en vooral uit eigen werk om een nieuw oeuvre tot stand te brengen. Het Italiaanse ensemble Il Suonar Parlante herschreef enkele Bach-klassiekers die origineel voor klavecimbel geschreven waren en voerde die uit op gamba en viool. Onder leiding van Vittorio Ghielmi bracht het ensemble ook latere arrangementen: de jongste zoon van Bach schreef een fuga op B-A-C-H in 1810 evenals Schumann in 1845.

Klara sprak met dirigent en solist Vittorio Ghielmi over werken van Bach in een ander kleedje en over Bachs band met de viola da gamba.

Il Suonar Parlante in Klara Live, op maandag 19 februari 2018 om 20u.

Philippe Herreweghe © Jesse Willems
Philippe Herreweghe © Jesse Willems

Rond 1738 herwerkte Bach enkele van zijn mooiste aria’s en koren tot Latijnse kerkmuziek. Behalve een nieuwe tekst, kreeg de muziek vaak ook een subtiel nieuw kleedje. Dit omdat Bach waardevolle muziek die slechts één keer per jaar werd uitgevoerd, geschikt wilde maken voor meerdere gelegenheden.

Twee cantates die later deels zouden opduiken in andere ‘Lutherse missen’ worden u gebracht door het Collegium Vocale uit Gent, onder leiding van Philippe Herreweghe. Ook een missa brevis stond op het programma. Een feestelijke afsluiter van Brugges Bach Academie!

Collegium Vocale Gent in Klara Live, op dinsdag 20 februari om 20u. 

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.