Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Bach of de kunst van het leven

Bach of de kunst van het levenKlassieke muziek, CD

Deutsche Grammophon

Daniil Trifonov: zonder twijfel een van de meest fascinerende muzikanten van het ogenblik

Wie?

De Russische pianist en componist Daniil Trifonov is zonder twijfel een van de meest fascinerende muzikanten van het ogenblik. En hij is nog maar 30! De afgelopen jaren maakte Trifonov een grote indruk met zijn opname, samen met het Philadelphia Orchestra o.l.v. Yannick Nézet-Séguin, van de pianoconcerten van Rachmaninov.

Wat?

Centraal op deze nieuwe dubbelcd ‘Bach: The Art of Life’ staat, jawel, ‘Die Kunst der Fuge’, een van de late meesterwerken van Bach. Maar daarnaast vind je op deze avontuurlijk opgebouwde uitgave ook een hele reeks composities van de nazaten en familieleden van Bach: er is het ‘Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach, nog samengesteld door Bach zelf, maar voorts zijn er ook originele stukken van Johann Christian, Wilhelm Friedemann, Carl Philipp Emanuel en Johann Christoph Friedrich Bach.

Waarom moet je dit horen?

Daniil Trifonov blijft verrassen: het feit dat hij, naast ‘Die Kunst der Fuge’ ook veel bescheidener stukken van de Bach-familie opneemt, is op zich al ongewoon. Maar om van iets kleins iets groots te maken, heb je een ware kunstenaar nodig, en Trifonov is precies dat. Met zijn strenge opbouw en spirituele diepgang is ‘Die Kunst der Fuge’ een gigantische uitdaging voor elke uitvoerder(s) en, toegegeven, luisteraar. Door zijn grote technische precisie, door zijn vertellende kracht en zijn verbeelding, geeft Trifonov elk deel van dit werk een eigen karakter. Het resultaat is een volstrekt unieke, eigenzinnige, maar altijd spannende ‘Kunst der Fuge’.

- Bart Tijskens


Praktisch?

Titel: Bach: The Art of Life
Uitvoerder: Daniil Trifonov (piano)
Label: Deutsche Grammophon
Catalogusnummer: 483 8530