Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
"Bach was mijn talisman!"

"Bach was mijn talisman!" Klassieke muziek

Nu zaterdag 14 januari wordt Zuzana Růžičková 90 jaar. Zij was de eerste klaveciniste die alle muziek voor klavier van Bach op plaat opnam. Die opnames zijn nu heruitgebracht en Maestro haalt er enkele mooie momenten uit. Donderdag- en vrijdagnamiddag!
Zuzana Růžičková

Zuzana Růžičková

Zuzanna Ruzikova groeide op in een welstellend Joods gezin. Met de gezondheid ging het al op jonge leeftijd niet zo goed. Tuberculose hield lelijk huis. Op een dag vroeg ze aan haar ouders een piano. De ouders twijfelden even omdat de dokters vonden dat Zuzanna vooral veel moest rusten. Maar het musiceren ging haar zo goed af dat ze in Parijs zou gaan studeren. Dat was tenminste het plan.

 

 

Maar toen kwamen de nazi's aan de macht en Zuzanna werd met haar familie gedeporteerd naar het kamp van Terezin. 'Daar stopte mijn jeugd', vertelde ze later. Haar grootouders en haar vader stierven in het kamp. Muziek hield Zuzanna op de been, ook toen ze overgebracht werd naar het vernietigingskamp van Auschwitz. 'Bach werd mijn talisman, ookal wist ik niet wat er boven mijn hoofd hing.' Elke dag zag ze de rook van de ovens, en elke dag huilde ze in de armen van haar moeder. Ze wou niet sterven. Op 6 juni 1944 verhinderde D-day dat Zuzanna Ruzikova vermoord zou worden in Auschwitz.

Ze werd overgeplaatst naar Bergen-Belsen en kreeg er de builenpest. Toen ze uiteindelijk samen met haar moeder bevrijd werd, zagen haar handen er verschrikkelijk uit. Zuzanna moest haar muzikale ambities opgeven, zo klonk het, maar zij zette door. Met 12 uur piano per dag probeerde ze haar opgelopen achterstand in te halen.

Ondertussen regeerden de communisten in het oosten van Europa, en Zuzanna ondervond dat het anti-semitisme nog lang niet verdwenen was. Van de communisten kreeg ze de vrijheid om in Europa concerten te spelen. Zo paste ze binnen de propaganda van het regime. Daar heeft ze het altijd moeilijk mee gehad, maar voor haar primeerde de muziek. 

de cd-box van Zuzana Růžičková
de cd-box van Zuzana Růžičková
In de muziek van Bach is God aanwezig. Dat voel je.
Zuzana Růžičková

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.