Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Bait: authentiek of schijn?

Bait: authentiek of schijn?Kunst & Cultuur

Niet alle goede films krijgen een bioscooprelease. De website Please Release Me probeert dat te veranderen en deze toch uit te brengen in de Belgische cinema’s. Bij de Engelse film Bait gooiden de twee lockdowns echter roet in het eten. Daarom kan je de film deze week gratis online bekijken.

Edward Rowe als hoofdpersonage Martin

Filmkenner Jeroen Struys zag de film al en is enthousiast: “Bait is een geweldige film en volstrekt uniek.” Bait speelt zich af in een Engels kuststadje, waar het stoere hoofdpersonage Martin werkt als visser zonder boot. Zijn broer vaart toeristen rond in een oude visserssloep en laat ze logeren in het ouderlijke vissershuis. Maar de authenticiteit waar de toeristen zo naar hunkeren is allemaal schijn. De zeemansstijl waarin het vissershuis is ingericht is alles behalve origineel. "Het verhaal draait om de clash tussen vergane traditie en vervalste authenticiteit", vertelt Struys.

Één van de beste films van de afgelopen jaren.
Jeroen Struys

Regisseur Mark Jenkin speelt ook met het idee van ‘vervalste authenticiteit’ in de vorm van zijn film. Hij filmde alle scènes met een opwindcamera uit 1976. Zo lijkt de volledige zwart-wit film inclusief grove korrel en craqueluren wel uit een andere tijd te komen. Struys: "De kijker wordt af en toe verward door Jenkins opzettelijke ouderwetse montagestijl. Zo lijkt alsof de regisseur 'found footage' (gevonden beelmateriaal) in zijn film heeft verwerkt. Het resultaat zorgt voor enkele hilarische scenes."

Bait is van 23 tot 27 november gratis te bekijken op de website van Please Release Me.

Jeroen Struys over Bait

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.