Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
The Barefoot Emperor

The Barefoot Emperor Kunst & Cultuur

Vandaag komt er nog eens een Vlaamse film in de bioscoop! The Barefoot Emperor is de vijfde langspeelfilm van Jessica Woodworth en Peter Brosens. En de opvolger van The King of the Belgians. Lieven Trio: “Heel originele benadering van een actueel thema. Maar toch werkt het als satire niet heel goed.”
The Barefoot Emperor, vanaf vandaag in de bioscoop© Cinenews

The Barefoot Emperor, vanaf vandaag in de bioscoop

The Barefoot Emperor vertelt hoe de laatste Koning der Belgen de eerste Keizer van Europa wordt. Ook deze keer vertolkt door Peter Van den Begin. In King of the Belgians zag hij zijn koninkrijk uiteenvallen, in The Barefoot Emperor raakt de koning door een geweerschot in Sarajevo gewond aan het oor en wordt hij wakker in het zomerverblijf van Tito, de voormalige president van Joegoslavië.

Hij wil ontsnappen maar de delegatie van het nationalistische Nova Europa houdt hem tegen. Maar de koning laat zich niet afschepen en neemt het lot eindelijk in eigen handen.

Brosens en Woodworth maakten er hun eigen ding van. Cool. Maar het evenwicht tussen sfeerschepping en verhaal zat voor mij niet goed. Jammer!
Lieven Trio

Grote verschillen

“De film verschilt sterk van haar voorganger”, zegt Trio. “Enkel het hoofdpersonage, Peter Van den Begin, is hetzelfde. De stijl is helemaal anders. The King of the Belgians werd gedraaid met een klein cameraatje en was er veel ruimte voor improvisatie. Nu grijpen Woodworth en Brosens terug naar een esthetische en verzorgde stijl. En het is ook geen roadmovie meer. The Barefoot Emperor speelt zich slechts op één locatie af."

Onafgewerkt scenario

“Het voelt een beetje alsof het scenario nog niet helemaal rijp was om te verfilmen”, licht Trio toe. "Er zijn veel elementen waar iets mee gedaan kon worden, maar die zijn niet genoeg uitgewerkt. Daardoor blijft het allemaal een beetje vaag en werkt het niet echt als kritische analyse van onze tijd."

Lieven Trio over The Barefoot Emperor

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.