Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Barok om te bingen

Barok om te bingenKlassieke muziek

Muzikanten met een open geest. Musici met een missie en een visie. Muzikanten die het beste uit het heden en verleden combineren en zich niet in één hokje laten vangen. Met hen rollen we zondag de loper voor je uit.

Le nuove vie (Naïve Records)

Precies wanneer je denkt dat Antonio Vivaldi's verhaal volledig verteld is, wordt er nóg meer werk van hem ontdekt. In juni werd het negende album van de Vivaldi Edition bij Naïve Records gereleased. Uit eerdere uitgaves bleek het plan van het Franse platenlabel al om de laatste steen van de creaties van Vivaldi boven te laten komen. Ze zetten alles op alles om de originele manuscripten niet exclusief te houden voor de allerrijksten, bij wie ze soms in privébezit blijven, maar tot bij verschillende uitvoerders te krijgen. Le nuove vie kreeg niet voor niets deze naam: Vivaldi zocht naar vernieuwing in zijn muziek en adapteerde de ‘galante’ stijl. Hij sloeg nieuwe wegen in en daar moet iedereen bij zijn.

Ook Anthony Romaniuk laat zich niet vangen in één begrip, zowel in repertoire, stijl, instrumenten, als in nationaliteit. Reinoud van Mechelen ambieert met A Nocte Temporis de mannenstem die zo hoog mogelijk zingt op de kaart zetten. Na Louis Gaulard Dumesny tot leven te hebben gewekt, brengt hij in zijn nieuwe album de favoriete operazanger van Jean-Philippe Rameau tot leven: Pierre de Jéliote. Rameau schreef in zijn leven de prachtigste partituren voor Jéliote. Het is een serie barokmuziek om te bingen, zoals Julie Hendrickx levendig en passend omschreef voor het concert in De Bijloke. 

Er zullen muzikale ommetjes en omwentelingen zijn, maar gelukkig is er violiste Mira Glodeanu met het Ausonia Ensemble. Zij laten ons met hun collectieve souplesse en precisie op onze barokke pootjes terecht komen in Sanssouci. Samengesteld door Els van Hoof. Zondag tussen 13u en 15u. Met Johannes Wirix-Speetjens.

Uitzending gemist? Terugluisteren kan via Radioplus, klara.be of hier:

Sanssouci 3 oktober 2021
Johannes Wirix-Speetjens