Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Barok voor thuis en onderweg

Barok voor thuis en onderwegKlassieke muziek

Wat hebben de barok en autoluwe zondag met elkaar te maken? En barokmuziek van Marc Mauillon met de avant-gardistische feministe Comtesse de la Suze? Of barok en de VOC?

Harmonia Mundi - Je m'abandonne à vous

Zondag brengt een VOC-boot ons naar Van Diemen’s Land, nu Tasmanië, in een tijd waarin de barok in volle bloei staat. Op het eiland ontsproot enkele jaren geleden de Van Diemen’s Band. Zij spelen een van de Concerti Grossi van George Frideric Handel, die buiten zijn weten om gepubliceerd werden, say what?! Het album van Van Diemen’s Band met Handels ‘Opera terza’ kwam in mei dit jaar uit. Op de cover daarvan prijkt een kaart zoals die in 1642 gemaakt werd van het schijnbaar onbewoonde eiland ‘Van Diemen’s Land’, zoals het eiland heette voor de Britse kolonisering. Wie verder kijkt dan de cover, ziet dat het album werd opgedragen aan de inheemse volkeren van de regio.

Verder speelt Justin Taylor niet zomaar het werk van Jean-Philippe Rameau, maar dat van heel Le famille Rameau op zijn zogenoemde album van afgelopen zomer. Taylor onderzocht hoe hij de mens achter de klavecimbel zo goed mogelijk voor de geest kon halen. Hij laat ons horen hoe hij de driehonderd jaar die hem van Jean-Philippe Rameau scheiden, overbrugt. De uitzending is gevuld met de weerspiegeling van de barok op het heden: Els van Hoof slaat bruggen vertrekkend vanuit de wonderlijke wereld van de barok, aankomend in verschillende tijden en oorden. Maar we komen altijd weer op onze pootjes terecht in Slot Sanssouci, elke zondag tussen 13u en 15u met Johannes Wirix-Speetjens.

Uitzending gemist? Terugluisteren kan via Radioplus, klara.be of hier:

Sanssouci 19.9.21

Sanssouci

Sanssouci, een programma dat vertrekt vanuit de barok en bruggen slaat naar andere muzikale periodes, samengesteld door Els Van Hoof.

Presentatie: Johannes Wirix-Speetjens

Samenstelling: Els Van Hoof

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of sanssouci@klara.be

Sanssouci, elke zondag van 13 tot 15 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.