Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Baroque à boire et à danser

Baroque à boire et à danserKlassieke muziek

Een tarantella in een een jasje van Chopin. Barok meets jazz. Een Bach-cd zonder al te veel Bach en een nieuwe uitvoering van zijn Brandenburgse Concerten. Dat en nog meer ontmoetingen tussen verre verledens en het springlevende heden!

Jean Boyer. Chansons à boire et à danser

Waar een deur dicht gaat, opent altijd een andere deur. Na afloop van de première van Le roi s'amuse van Victor Hugo, in La Comédie-Française in Parijs in 1832, werd het stuk meteen verboden. In het verhaal gaat een hofnar op zoek naar een nieuwe minnares voor de koning, op diens vraag. De Franse overheid concludeerde dat het stuk de toenmalige koning van Frankrijk beledigde en legde een censuur op. Goed nieuws voor Léo Delibes: hij mocht voor de hernieuwde versie, 50 jaar later, de toneelmuziek schrijven. Voor die composities werd hij geinspireerd door Thoinot Arbeau's Belle qui tiens ma vie.

Pianiste Lise de la Salle komt thuis aan de piano en houdt zich vast aan Bach als een danseres aan de barré. De la Salle wijdde een album volledig aan Bach, maar wilde niet dat de cd louter muziek van hem zou bevatten. Boordevol Bach staat wel het nieuwe album van de Akademie für Alte Musik Berlin, want zij namen opnieuw de volledige Brandenburgse Concerten van Bach op, goed voor 78 minuten prachtige muziek. Wat kan een nieuwe uitvoering daarvan vandaag nog uniek maken? Wel, Isabelle Faust en Antoine Tamestit spelen het voor het eerst, en hoe.

Verder nog vele andere muzikanten die de barok omarmen en zich eigen maken. Als we eenmaal uitgedronken en -gedanst zijn met het ensemble Ratas del viejo Mundo, legt Joyce DiDonato een jazzy dekentje over ons heen met een aria van Giuseppe Torelli. Dit alles in Sanssouci! Samengesteld door Els van Hoof.

Zondag tussen 13u en 15u. Met Johannes Wirix-Speetjens.

Uitzending gemist? Terugluisteren kan via Radioplus, de Klara-app, klara.be of hier:

Sanssouci 10.10.21
Johannes Wirix-Speetjens