Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Bart Rodyns vult de Sint-Pauluskerk met muzikaal initiatief

Bart Rodyns vult de Sint-Pauluskerk met muzikaal initiatief Blijf verwonderd!

Organist Bart Rodyns heeft als de nieuwe muziekdirecteur van de Antwerpse Sint-Pauluskerk een heleboel nieuwe projecten voor ogen: maar liefst 37 muzikale activiteiten staan dit jaar op de planning. Naar aanleiding hiervan wordt Bart Rodyns bij Cara Van der Auwera op maandag 28 maart in Music Matters verwelkomd.
Gitte Rodyns

Bart Rodyns en zijn uitgebreide collectie

Bart Rodyns is een klavierspeler in de brede zin van het woord: hij speelt orgel, klavecimbel en harmonium. Het orgel en de klavecimbel leerde hij aan de conservatoria van Antwerpen en Maastricht en het harmonium bestudeerde hij op eigen houtje. Naast zijn directeurschap is hij artistiek leider van en klavierspeler bij Euterpe Baroque Consort, een ensemble dat barokmuziek op historische muziekinstrumenten brengt. Verder is hij sinds 2019 docent Orgel en Harmonium aan de Fontys Academie of Music in Tilburg.

Rodyns heeft een uitgebreide collectie aan historische harmoniums, pianofortes, kistorgels, buffetpiano’s en klavecimbels. Naast de concerten die hij in de Sint-Pauluskerk houdt, treedt hij ook zelf op in DeSingel, het Museum Vleeshuis, etc. Hierbij doet hij beroep op zijn eigen verzameling aan historische klavieren; hij hecht veel belang aan historische waarheid.

Als muziekdirecteur van de Sint-Pauluskerk in Antwerpen is hij verantwoordelijk voor de muziekprogrammatie en een van de meest belangrijke historische orgels uit geheel Europa. Dit jaar staan er maar liefst 37 concerten gepland. Paaszondag vieren Rodyns en Euterpe Baroque Consort met de vermaarde ‘Krönungsmesse’ van Mozart, een muziekwerk speciaal gecomponeerd voor deze dag. Meer info over het concert op 17 april vind je hier.

Klavierfestival

Het Klavierfestival dat doorgaat tussen 18 maart en 22 mei, is een muzikaal initiatief van Rodyns en kameraad en pianist Nicolas Callot, het ‘ZEITSPIEL’ klavierduo. Onder het overkoepelende thema ‘Keyboard Discoveries’ gaat het festival door op drie verschillende intieme locaties: een kunstenaarswoning, een muziekmuseum en een oud schooltje. Lucas Blondeel, Nicolas Callot, Jan Van Elsacker en Bart Rodyns verkennen tijdens het Klavierfestival de verschillende originele modellen van piano’s en harmoniums. Ook brengt ZEITSPIEL klavierduo ten slotte hun gloednieuwe cd ‘Bach-sessies’ uit. Meer info over het Klavierfestival vind je hier. Ontdek de affiche met een beknopt programma hieronder.

 

Herbeluister hieronder het gesprek met Bart Rodyns in Music Matters.

2022-03-28 Bart Rodyns - deel 1
2022-03-28 Bart Rodyns - deel 2
2022-03-28 Bart Rodyns - deel 3
Bart Rodyns
Bart Rodyns bij Cara Van der Auwera
Affiche voor het Klavierfestival 'Keyboard Discoveries' 2022

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.