Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Bassist Gary Peacock overleden

Bassist Gary Peacock overledenJazz

De bassist van Keith Jarreth die van de West naar de East Coast trok, de jazz achterna.
Foto van Gary Peacock spelend op de bas.© Eliot Peacock

Gary Peacock werd 85.

Peacock groeide op aan de West Coast van de VS. Hij was al 21 toen hij uiteindelijk voor de bas koos. Daarvoor speelde hij piano en slagwerk en tijdens zijn militaire dienst in Duitsland zelfs bugel. Terug in Los Angeles werkte hij samen met Barney Kessel en Art Pepper. En toen lonkte New York. En Miles Davis, Bill Evans en de legendarische Albert Ayler (legendarisch omwille van zijn avantgardistische muziek maar ook om zijn nooit opgehelderde dood).

In de jaren 60 raakte Peacock op de dool. Hij was kort getrouwd met Annette Peacock (de componiste en performer die later met David Bowie en Brian Eno zou werken), verdiepte zich in Japanse Zazen, studeerde biologie en raakte in de ban van Timothy Leary, de peetvader van LSD. In de jaren 70 maakte zijn carrière een doorstart.

Foto van Gary Peacock met zijn bas. © Roberto Masotti
Muziek stond centraal bij Gary Peacock.

In 1977 nam Peacock een eigen album op, “Tales of another”. De 10 jaar jongere Keith Jarrett speelde piano. En daar lagen meteen ook de kiemen voor het wereldberoemde Standards-Trio. Want in 1983 vroeg ECM Records aan Jarrett om een nieuw trio samen te stellen. Jarrett koos voor drummer JackDeJohnette en, inderdaad, Gary Peacock. Het trio zette een nieuwe norm neer en werd snel tot de beste pianotrio’s uit de jazzgeschiedenis gerekend. Ze speelden op een frisse en vernieuwende manier de standards uit het Great American Songbook, met zoveel vrijheid en ruimte voor improvisatie dat het leek alsof het nieuwe composities waren.

Peacock zette de muziek centraal, nooit zichzelf. Op Jazz Middelheim 2013 weigerde hij bijvoorbeeld fotografen op het podium. ‘Het draait niet rond mij’, zei hij in een interview in 2017. ‘Het gaat enkel over muziek. Het is mijn verantwoordelijkheid om die naar een plaats te brengen waar mensen ervan kunnen genieten en iets voelen’.

Gary Peacock overleed in New York, na een carrière van zeven decennia. Hij werd 85.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.