Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beelden uit het Oosten met het Geister Duo

Beelden uit het Oosten met het Geister DuoKlassieke muziek, CD

Mirare

Manuel Vieillard en David Salmon, samen het Geister Duo

Wie?

Zo’n 10 jaar geleden besloten twee jonge pianisten, Manuel Vieillard en David Salmon, tijdens hun studies aan het CRR (Conservatoire à rayonnement régional de Paris), om samen een pianoduo te vormen: het Geister Duo was een feit. En dat was een gedurfde, maar goede keuze, want het duo won intussen enkele belangrijke wedstrijden, de concertaanbiedingen stromen binnen, en zopas verscheen bij het label Mirare een eerste cd, die dus meteen een ‘Keuze van Klara-label’ krijgt.

Wat?

De drie componisten op deze cd, Robert Schumann, Johannes Brahms en Antonin Dvorak, zijn niet bepaald onbekende namen uit de romantiek, en toch kan je hier nog enkele mooie ontdekkingen doen. Neem bijvoorbeeld het zelden uitgevoerde ‘Bilder aus Osten’, misschien wel het mooiste werk voor vierhandig piano van Robert Schumann. Of de delicate en aangrijpende ‘Variaties op een thema van Robert Schumann’ van Brahms, in feite zijn ‘Tombeau de Schumann’. De stemming slaat helemaal om in het laatste werk ‘Uit het Boheemse woud’ van Antonin Dvorak, vol volkse, onstuimige en dansante trekjes.

Waarom?

Vier handen op één klavier: het is een kwestie van elkaar aanvoelen en aanvullen. En dat demonstreren beide heren van het energieke Geister Duo hier op schitterende wijze. Mooi hoe ze er in slagen om ook in de meest forse passages transparantie te brengen; en door hun subtiele spel met klankkleuren, geven ze elk deeltje van deze toch wel erg verschillende cycli, het juiste karakter en een bijzondere sfeer.

- Bart Tijskens

Praktisch?

Titel: Geister Duo – Piano à 4 mains
Uitvoerders: Geister Duo (David Salmon & Manuel Vieillard)
Label: Mirare
Catalogusnummer: MIR 610