BeeldenstormenBlijf verwonderd!

Dropping a Han Dynasty Urn 1995 Z/W-triptiek (c) Ai Weiwei
De aanleiding voor de reeks ‘Beeldenstormen’ was de herdenking deze zomer van de beeldenstorm die 450 jaar geleden door de Nederlanden raasde. Waarom brak op 10 augustus 1566 de beeldenstorm uit? Wat waren de drijfveren? En wat de gevolgen? 3 afleveringen van Beeldenstormen gaan dieper in op ‘onze’ beeldenstorm. Vrijdag kan u dit drieluik horen tussen 14u en 16u.
Van 10 uur 's morgens tot 7 uur 's avonds waait er op 11 november elk uur een beeldenstorm uit de radio. Nicky Aerts en Sara Debroey loodsen u door deze stormachtige dag. En elke aflevering van 'Beeldenstormen' is ook beschikbaar als podcast of herbeluisterbaar via onze site. Onderaan dit artikel kan u makkelijk doorklikken naar de afzonderlijke afleveringen.
Omwille van praktische redenen hebben we een beetje geschoven met de volgorde. Dit is onze planning op 11 november:
10-11u: de Byzantijnse beeldenstorm
11-12u: de Franse revolutie
12-13u: Venus voor de spiegel
13-14u: Entartete Kunst
14-16u: De Beeldenstorm in de Nederlanden deel 1, deel 2 en deel 3
16-17u: Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue?
17-18u: De contestatie van de koloniale monumenten
18-19u: IS in Irak en Syrië
Beeldenstormen: een serie over kunst en geweld, door Sara Debroey en Isabel Voets.
Reacties zijn welkom via beeldenstormen@klara.be
>> Klik hier en abonneer u op 'Beeldenstormen' via iTunes
>> Klik hier en abonneer u op 'Beeldenstormen' via RSS
De eerste afleveringen van de podcast ‘Beeldenstormen’ zoomen in op de gebeurtenissen van 1566: Wat was de aanleiding voor de beeldenstorm? Wat waren de drijfveren? En wat de gevolgen?
In latere afleveringen komen andere beeldenstormen aan bod.
Al tijdens de 8ste eeuw vond in Byzantium een eerste grote, religieus geïnspireerde beeldenstorm plaats.
Politieke motieven spelen ook vaak een rol. Zowel tijdens de Franse revolutie als onder het Naziregime werden bepaalde kunstuitingen als niet politiek correct beschouwd. Dat in onze publieke ruimte nog steeds koloniale monumenten staan, is dan weer een doorn in het oog van hedendaagse activisten.
Ook individuen waagden zich soms aan een ‘beeldenstorm’. In 1914 hakte de Britse suffragette Mary Richardson met een slagersmes in op de ‘Rokeby Venus’, een schilderij van Diego Velazquez.
In 1986 was het schilderij ‘Who’s afraid of Red, Yellow and Blue ?’ van de Amerikaanse abstract expressionist Barnett Newman het doelwit van een abstracte kunst-hater die in het Stedelijk Museum in Amsterdam toesloeg.
De serie eindigt met de vernielingen door de leden van IS van eeuwenoud erfgoed in Syrië en Irak.