Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beethoven 5 ongehoord!

Beethoven 5 ongehoord! Klassieke muziek, CD

Harmonia Mundi France

de wervelende nieuwe opname van François-Xavier Roth

WIE? 

François-Xavier Roth en zijn orkest Les Siècles op periode-instrumenten en in het kader van een concertreeks met alle symfonieën van Beethoven.

WAT? 

De 5de symfonie van Beethoven gecombineerd met de Symphonie à dix-sept parties van François-Joseph Gossec. 

WAAROM MOET U DIT HOREN?

Als u in dit Beethoven-jaar van plan bent om slechts één opname aan uw collectie toe te voegen, laat het dan deze zijn. Roth en z'n orkest blazen (letterlijk!) deze partituur nieuw leven in. Ze hebben samen goed nagedacht over elke passage, maar zijn niet blijven steken in het nadenken. Het is dus geen vertaling van een filosofie, het blijft niet steken in iets 'demonstratiefs' ('luister eens naar wat wij gevonden hebben!'), neen : de 5de van Beethoven klinkt hier als een protestlied van een man die geen vrede kon nemen met de wereld zoals hij toen was. Een man die ook z'n eigen strijd leverde tegen de onafwendbare aftakeling. Dat zit allemaal in deze heel natuurlijk opgebouwde en tegelijk opruiend klinkende uitvoering. Geen effect om het effect (zoals dat jammer genoeg in de 5de met Teodor Currentzis al te veel het geval was), maar in elke maat zit de eerlijkheid en de vooruitziendheid van een genie. En dat genie is niet Roth, maar Beethoven zelf. Een man vol tijdloze en tomeloze energie. 

Dirigent en orkest combineren de 5de van Beethoven met muziek van Gossec. En zo zitten we ook een beetje in Vlaanderen : Gossec was in z'n jonge jaren koorknaap in Antwerpen en de roots van Beethoven liggen in Mechelen. 

Mark Janssens