Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beethoven - 8 Concerti - Eliane Rodrigues

Beethoven - 8 Concerti - Eliane RodriguesKlassieke muziek

Uitvoerders: Eliane Rodrigues, piano; Chingiz Osmanov, viool; Luc Tooten, cello; St. Petersburg State Symphony Orchestra o.l.v. Walter Proost. Label: Stylin'art 09 028.
Hoes Beethoven - 8 Concerti - Eliane Rodrigues

Beethoven - 8 Concerti - Eliane Rodrigues

Programma: Ludwig van Beethoven: Pianoconcerto's 1-5 - Concerto in D voor viool en orkest op.61 in een transcriptie voor piano en orkest - Concerto in C voor piano, viool, cello en orkest op.56 Tripleconcerto - Fantasie in c voor piano, koor en orkest op.80

Acht concerto's van Beethoven? Wel ja, als de temperamentvolle pianiste Eliane Rodrigues iets doet, dan doet ze het goed, en dus nam ze meteen alle concerto's-met-een-piano van Beethoven op. Je vindt in dit nieuwe 4cd-doosje dus niet alleen de bekende vijf pianoconcerto's van Beethoven, maar ook zijn eigen bewerking voor piano van het beroemde vioolconcerto, het tripleconcerto en gelukkig ook de veel te zelden uitgevoerde Koorfantasie.

Je moet lef hebben om dit overbekende repertoire, waarvan al zo veel schitterende versies bestaan, nog op te nemen. Wel, Eliane Rodrigues toont dat lef, en terecht: haar kleurrijke vertolkingen klinken gedreven, gedurfd en levendig; de trage delen uit deze concerto's krijgen van haar een mooi zangerig en poëtisch karakter.

Het St. Petersburg State Symphony Orchestra o.l.v. de Vlaamse dirigent Walter Proost begeleidt degelijk, maar haalt helaas niet altijd het niveau van de soliste. Een voorbeeld daarvan is de nogal prozaïsche orkestrale inleiding van het derde pianoconcerto. In het tripleconcerto krijgt Rodrigues het fijne gezelschap van de Russische violist Chingiz Osmanov en onze landgenoot Luc Tooten op cello.

Bart Tijskens

Klara's oordeel