Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beethoven. Aflevering 5

Beethoven. Aflevering 5Blijf verwonderd!

Beethoven: 'Als een banneling moet ik leven'. Het is 1801, op financieel vlak gaat het Beethoven voor de wind De compositieopdrachten stromen toe, zelfs meer dan hij er kan verwerken. Er is slechts één ding dat hem zorgen baart: zijn toenemende gehoorproblemen.
Beethoven in Heiligenstadt© Julius Schmid

Beethoven in Heiligenstadt

Aanvankelijk wil hij die voor zijn omgeving verborgen houden. Maar in 1802 kan hij er niet meer onderuit. Tijdens een verblijf in het dorpje Heiligenstadt stort hij helemaal in. Hij schrijft zelfs een testament. Het is een diepe existentiële crisis die grote gevolgen zal hebben voor de rest van zijn carrière. Beethoven moet op zoek naar ‘een nieuwe weg’ om zijn tragische handicap om te buigen in zijn voordeel. In zijn dagboek noteert hij:

Precies omdat je zo beperkt bent door je zintuigen, is het leven voor de Kunst de enige mogelijkheid.
Ludwig van Beethoven
PODCAST Beethoven: Aflevering 5
Klik hier om dit audiobestand te downloaden
Beethovens Heiligenstadt-testament werd na zijn dood gevonden
Beethovens Heiligenstadt-testament dat na zijn dood gevonden werd

Beethoven

In 2020 vieren we de 250ste verjaardag van Beethoven. Het spreekt voor zich dat Klara de rode loper uitrolt voor één van de grootste genieën van de westerse cultuurgeschiedenis, en voor Jan Caeyers, die vertelt over leven en werk van de componist in een 9-delige radioserie.

Beethoven: vanaf 2 februari 2020, een 9 delige reeks, elke zondag van 18 tot 20 uur op Klara, klara.be, de Klara-app én als podcast.

Presentatie: Jan Caeyers

Productie: Rolly Smeets & Annick Lesage

Reageer: via de reageerknop in de Klara-app of via beethoven@klara.be.

Vanaf 2 februari 2020, 9 zondagen lang, telkens van 18 tot 20 uur op Klara, klara.be, de Klara-app én als podcast.

U kan de podcastversie van 'Beethoven' vinden via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts, Spotify en uiteraard ook via RSS en onze Klara-app.