Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beethoven. Aflevering 6

Beethoven. Aflevering 6Blijf verwonderd!

Beethoven: 'Arm hart, blijf in stilte maar kloppen. Meer vermag je niet te doen.'
Josephine Brunsvik. Beethovens 'onsterfelijke geliefde'.

Josephine Brunsvik. Beethovens 'onsterfelijke geliefde'.

Het is 1803 en Beethoven droomt van een carrière in Parijs . Want daar is het dat het allemaal gebeurt. Hij overweegt zelfs om zijn derde symfonie aan niemand minder dan Napoleon Bonaparte op te dragen. Wanneer deze zich echter op 2 december 1804 zelf tot keizer kroont, verandert Beethoven van gedachten en bergt hij zijn Parijse plannen voorgoed op.

In de zomer van 1804 daagt zijn oude geliefde Josephine Brunsvik weer op. Ze is inmiddels weduwe geworden en Beethovens liefde voor haar laait weer hoog op. Hij stort zijn hart uit in passionele liefdesbrieven en zijn pianosonate, de Appassionata, lijkt een perfecte weergave van de turbulenties van zijn gemoed. Helaas kan Josephine zijn liefde niet beantwoorden. Na de zoveelste nederlaag in de liefde werpt Beethoven zich weer op zijn werk, de compositie van zijn eerste en enige opera ‘Fidelio’. 

PODCAST Beethoven: Aflevering 6
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Beethoven

In 2020 vieren we de 250ste verjaardag van Beethoven. Het spreekt voor zich dat Klara de rode loper uitrolt voor één van de grootste genieën van de westerse cultuurgeschiedenis, en voor Jan Caeyers, die vertelt over leven en werk van de componist in een 9-delige radioserie.

Beethoven: vanaf 2 februari 2020, een 9 delige reeks, elke zondag van 18 tot 20 uur op Klara, klara.be, de Klara-app én als podcast.

Presentatie: Jan Caeyers

Productie: Rolly Smeets & Annick Lesage

Reageer: via de reageerknop in de Klara-app of via beethoven@klara.be.

Vanaf 2 februari 2020, 9 zondagen lang, telkens van 18 tot 20 uur op Klara, klara.be, de Klara-app én als podcast.

U kan de podcastversie van 'Beethoven' vinden via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts, Spotify en uiteraard ook via RSS en onze Klara-app.