Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beethoven - Aflevering 7

Beethoven - Aflevering 7Blijf verwonderd!

Beethoven: 'Wat ik ben, ben ik door mijzelf. Er zullen nog duizenden prinsen komen, zoals er ook al duizenden waren. Maar er is maar één Beethoven'
Beethoven

Beethoven

In 1806 blaast Beethoven de bruggen op met zijn mecenas prins Lichnowsky waardoor hij voortaan helemaal op zichzelf is aangewezen. Gelukkig blijft hij nieuwe compositieopdrachten verwerven. In april 1807 ontvangt hij vanuit Eisenstadt zelfs een heel bijzondere opdracht: Prins Nikolaus Esterházy verzoekt hem een mis te schrijven voor de naamdag van zijn vrouw Maria. De Missa in C wordt alweer een belangrijk keerpunt in zijn carrière als componist, ook al is de opdrachtgever zelf er niet zo mee opgezet. Na zijn terugkeer uit Eisenstadt gaat Beethoven weer aankloppen bij zijn geliefde Josephine Brunsvick. Een nieuw en onfortuinlijk hoofdstuk in deze lange liefdesgeschiedenis.

In 1809 krijgt Beethoven het aanbod van Jérôme Bonaparte om kapelmeester te worden in Kassel. Drie bemiddelde Weense aristocraten weten daar echter een stokje voor te steken. Niet veel later mag Beethoven een contract ondertekenen dat hem de status van 'Componist van het Vaderland' bezorgt. Beethovens financiële zorgen lijken nu voor goed van de baan…tot enkele maanden later de Franse troepen voor de poorten van de stad staan.

In de zomer van 1812 gaat voor Beethoven een langgekoesterde droom in vervulling. In het kuurstadje Teplitz ontmoet hij zijn allergrootste idool : Johann Wolfgang Goethe.

Beluister de podcast hieronder of in de Klara-app!

Beethoven

Duik mee in het leven van Beethoven met deze 9-delige podcastreeks. In ‘Beethoven’ vertelt dirigent, musicoloog en groot Beethoven-kenner Jan Caeyers over de mens achter de grote componist.

Presentatie: Jan Caeyers

Productie: Rolly Smeets & Annick Lesage

Reageer: via de reageerknop in de Klara-app of via beethoven@klara.be.