Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beethoven. Aflevering 9

Beethoven. Aflevering 9Klassieke muziek

‘Al sinds veel te lange tijd weet ik niet goed richting te geven aan mijn leven en word ik overmand door zorgen', schrijft Beethoven in een brief aan zijn vriendin Gravin Marie Erdödy in de zomer van 1817.

Beethoven dirigeert zijn 9de Symfonie

In januari 1816 wordt Beethoven na een lange en vermoeiende strijd officieel aangesteld als enige wettelijke voogd van zijn neef Karl. Beethoven wil hem de best mogelijke opvoeding geven. De kopzorgen daaromtrent houden hem echter weg van zijn schrijftafel. Bovendien moet hij vaststellen dat zijn muziek niet meer in trek is bij de Weense burgerij. Die laat zich liever inpakken door de champagnemuziek van componisten als Rossini.

Dus richt Beethoven zijn blik opnieuw op het buitenland. Via zijn ex-leerling Ferdinand Ries haalt hij een belangrijke opdracht binnen voor de Londense Philharmonic Society: het componeren van twee nieuwe symfonieën die Beethoven in Londen zelf mag komen uitvoeren. Maar zover komt het niet. Het is voornamelijk zijn zwakke gezondheid die daar een stokje voor steekt.

Pas in de zomer van 1818 voelt Beethoven zich weer wat beter. De opdrachten beginnen weer binnen te druppelen en met uitzondering van de getroebleerde relatie met zijn neef Karl, gaat het hem op alle vlakken weer voor de wind. In april 1819 heeft hij zelfs zicht op een vaste betrekking als kapelmeester bij zijn leerling, bewonderaar en mecenas aartshertog Rudolph. Vol overgave en ambitie werpt hij zich op het componeren van zijn Missa Solemnis. Het componeren neemt echter zoveel tijd in beslag dat hij niet op tijd klaar is, en bijgevolg de felbegeerde baan van kapelmeester misloopt. Beethoven valt in een soort compositorisch mortuarium.

Vrijdag 7 mei 1824 is één van die rood-omcirkelde dagen op de kalender van de westerse cultuurgeschiedenis. Die dag gaat Beethovens negende symfonie in première. Het is de grootste triomf uit zijn carrière. Helaas gaat het nadien enkel bergaf, zowel met zijn gezondheid als met zijn familiale relaties. De mislukte zelfmoordpoging van zijn neef Karl is een absoluut dieptepunt. Het einde komt nu in zicht…

PODCAST Beethoven: Aflevering 9
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Beethoven

In 2020 vieren we de 250ste verjaardag van Beethoven. Het spreekt voor zich dat Klara de rode loper uitrolt voor één van de grootste genieën van de westerse cultuurgeschiedenis, en voor Jan Caeyers, die vertelt over leven en werk van de componist in een 9-delige radioserie.

Beethoven: vanaf 2 februari 2020, een 9 delige reeks, elke zondag van 18 tot 20 uur op Klara, klara.be, de Klara-app én als podcast.

Presentatie: Jan Caeyers

Productie: Rolly Smeets & Annick Lesage

Reageer: via de reageerknop in de Klara-app of via beethoven@klara.be.

Vanaf 2 februari 2020, 9 zondagen lang, telkens van 18 tot 20 uur op Klara, klara.be, de Klara-app én als podcast.

U kan de podcastversie van 'Beethoven' vinden via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts, Spotify en uiteraard ook via RSS en onze Klara-app.