Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beethoven - Complete symfonieën - Symfonieorkest Vlaanderen - Kristiina Poska

Beethoven - Complete symfonieën - Symfonieorkest Vlaanderen - Kristiina PoskaKlassieke muziek, CD

Fuga Libera

Kristiina Poska in volle actie

Wie?

Dit is het eerste volume van de integrale opname van de symfonieën van Beethoven door Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. zijn nieuwe chef, de Estse dirigente Kristiina Poska.

Wat?

Op deze eerste cd uit de reeks vind je de eerste symfonie uit 1800, een werk dat nog aansloot bij Haydn en Mozart, maar waarin het genie van Beethoven toch al onmiskenbaar boven kwam drijven. Twaalf jaar later voltooide Beethoven zijn zevende symfonie, de ritmisch meest gedreven, energieke en levendige van al zijn symfonieën. Richard Wagner, een bewonderaar van deze zevende, noemde ze de 'apotheose van de dans'. Carl Maria von Weber, een andere collega-componist, vond dan weer dat Beethoven rijp was voor het gekkenhuis.

Waarom moet je dit horen?

Boem paukeslag (en aan dat laatste is er in deze opname geen tekort!): je chef-dirigentschap aanvatten met een opname van alle symfonieën van Beethoven, dat is binnenkomen door de grote poort, en een statement dat kan tellen. Kristiina Poska doet het bij het Symfonieorkest Vlaanderen, en het mag gezegd: ze heeft haar start niet gemist. Er waait duidelijk een nieuwe wind bij Symfonieorkest Vlaanderen: het orkest speelt voor Poska met een geweldige inzet, concentratie en toewijding. Muzikanten op het puntje van de stoel, zo horen we het graag.

Wat meteen opvalt bij de overigens erg geslaagde eerste symfonie is de open, heldere klank. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de eerder bescheiden bezetting, maar ook met de plaatsing van de verschillende orkestgroepen en met de galm-arme opname, gemaakt in het vernieuwde Muziekcentrum Bijloke in Gent. Er zijn voortreffelijke bijdragen van de houtblazers in het openingsdeel en in het middendeel van het menuet, en de strijkers springen spaarzaam om met het vibrato. M.a.w. Kristiina Poska sluit hoorbaar nauw aan bij de orkesten die Beethoven op oude instrumenten uitvoeren. Denk bijvoorbeeld maar aan iemand als Roger Norrington.

De zevende symfonie krijgt een spannende inleiding en vooral een uitstekend gekozen tempo voor het beroemde tweede deel. Bij vele dirigenten krijgt dit deel het massieve karakter van een trage treurmars, maar Beethoven noemde het een allegretto, en het natuurlijk gaande tempo en de steeds intenser wordende orkestklank zijn, zoals deze uitvoering mooi aantoont, op zich al aangrijpend genoeg.

Samengevat: een indrukwekkend eerste volume van wat een Beethoven-integrale zal worden, een cd ook die erg doet uitkijken naar het vervolg: naar de Eroica bijvoorbeeld, of de Pastorale.

Benieuwd? De cd is alleen te verkrijgen bij Symfonieorkest Vlaanderen, via de website: www.symfonieorkest.be/cds. Je kan de muziek natuurlijk ook streamen of downloaden via zowat alle bekende platformen. 

- Bart Tijskens

Praktisch?

Uitvoerders: Symfonieorkest Vlaanderen (Flanders Symphony Orchestra) o.l.v. Kristiina Poska

Titel: Beethoven - Complete Symphonies Vol.1 - Nos. 1 & 7

Label: Fuga Libera

Catalogusnummer: FUG 781

De complete symfonieën van Beethoven - Symfonieorkest Vlaanderen