Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beethoven en Kodály als feestelijke Prelude tot de Nationale Feestdag

Beethoven en Kodály als feestelijke Prelude tot de Nationale FeestdagKlassieke muziek

In 2016 won de Amerikaanse pianist Henry Kramer de tweede prijs op de Koningin Elisabethwedstrijd. Dit jaar mag hij samen met het Belgian National Orchestra o.l.v. Hugh Wolff het concert aan de vooravond van de Nationale Feestdag opluisteren. Volgens de traditie wordt dit gratis concert bijgewoond door de koninklijke familie en een zeer enthousiast publiek. Volg het rechtstreeks in Klara live.
portretfoto van Henry KramerImkeb

Pianist Henry Kramer op 20 juli rechtstreeks in Klara Live

Het is door filmmuziek dat Kramer als kind muziek ging studeren. Al snel ontpopte hij zich als een begaafd pianist. Kramer studeerde aan de beroemde Juilliard School of Music in New York en doctoreerde aan de Yale School of Music onder leiding van Boris Berman. Hij is actief als recitalpianist, als solist en als kamermuzikant. In Brussel speelt hij het poëtische Vierde pianoconcerto van Ludwig van Beethoven.

Maar eerst speelt het Belgian National Orchestra behalve het Belgische volkslied ook de Egmontouverture van Beethoven. Een stuk beladen met de bloedige geschiedenis van de graven Egmont en Hoorn. Na het pianoconcerto klinken de feestelijke dansen van Galanta van de Hongaarse componist Zoltán Kodály. Kodály’s werk is vervlochten met de prachtige volksmuziek uit Hongarije en Roemenië. Die ging hij samen met zijn vriend en collega Béla Bartók ten velde opnemen en optekenen. De Dansen van Galanta zouden vooral geïnspireerd zijn door de muziek van een zigeunerorkest dat Kodály in zijn jeugd hoorde in het stadje Galanta.

Na deze feestelijke inzet van de Nationale Feestdag op 20 juli volgt nog een volksbal op het Vossenplein in Brussel. Op 21 juli heeft de koninklijke familie nog een druk agenda met o.a. het Te Deum en het militair défilé. 

Klara Live zaterdag 20 juli om 20u, rechtstreeks vanuit het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Volg het concert op Klara, Klara.be of de Klara-app

Klara Live

Klara's dagelijkse concertmoment, met eigen opnamen van binnenlandse concerten en een uitgelezen selectie uit het indrukwekkende Europese concertaanbod.

Presentatie: Nicole Van Opstal / Geertje De Ceuleneer / Sylvia Broeckaert/ Lies Steppe

Samenstelling: Birgit van Cleemput / Els T’ Seyen / Felicia Bockstael / Renate Weytjens / Sylvia Broeckaert / Marc Vandemoortele

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klaralive@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag. Op weekdagen in principe van 20 tot 22 uur, en op zaterdag van 20 uur tot middernacht op Klara, klara.be en de Klara-app. Omwille van rechtstreekse uitzendingen die vroeger of later kunnen beginnen of omwille van andere elementen, kunnen deze uren soms wijzigen. Hou dus zeker onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.