Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beethoven - Il Gardellino

Beethoven - Il GardellinoKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Il Gardellino; Arthur Schoonderwoerd, pianoforte. Label: Passacaille 1016.
Hoes van de Beethoven-cd van Il Gardellino

De Beethoven-cd van Il Gardellino

Programma: Ludwig van Beethoven: Octet in Es op. 103 - Rondo in Es WoO25 - Kwintet in Es voor piano en blazers op. 16.

Wat een mooie cd van Il Gardellino! Op deze nieuwe Passacaille-uitgave speelt het ensemble minder bekende, maar erg aantrekkelijke en goedgemutste muziek voor blazers van de jonge Ludwig van Beethoven. Die schreef zijn octet op. 103, voor 2 hobo's, 2 klarinetten, 2 hoorns en 2 fagotten op zijn tweeëntwintigste, in 1792. Het korte Rondo in Es, voor precies dezelfde bezetting, kwam er een jaar later. Zijn kwintet op. 16 modelleerde Beethoven naar het grote voorbeeld van Mozart; in het trage middendeel citeerde hij zelfs een aria uit Don Giovanni.

Brio en goed humeur, dat hoor je vooral in deze uitvoeringen. Een fraaie, volle samenklank ook, die met zwier wordt ondersteund door de voortreffelijke Benoît Vanden Bemden op contrabas. In het kwintet krijgen de leden van Il Gardellino het verbeeldingsvolle en poëtische gezelschap van Arthur Schoonderwoerd op pianoforte: een perfecte match, zo blijkt.

Voeg daarbij nog de gloedvolle, natuurlijke opname, gemaakt in Amuz in Antwerpen, en je hebt hier een erg aanbevelenswaardige cd.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel