Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beethoven - Pianosonates - Murray Perahia

Beethoven - Pianosonates - Murray PerahiaKlassieke muziek, CD

Uitvoerder: Murray Perahia, piano. Label: Deutsche Grammophon 479 8353.
Hoes van de Beethoven-cd van Murray Perahia

Murray Perahia: schitterend in Beethoven

Programma: Ludwig van Beethoven: Pianosonate nr.29 in Bes op.106 Hammerklavier – Pianosonate nr.14 in cis op.27 nr.2 Mondschein.

De Amerikaanse pianist en dirigent Murray Perahia, die vorig jaar 70 werd, vond dat hij nu pas klaar was om de beroemde Hammerklaviersonate van Beethoven op te nemen. Hij deed dat voor Deutsche Grammophon, het label waarbij hij in 2016, na 43 (!) jaar te hebben opgenomen voor CBS/Sony classical, een nieuw contract tekende.

Op zijn 70e toont Murray Perahia nog een geweldige verbeelding, inzet (die eerste maten!) en virtuositeit. Daarnaast zijn er zijn oog (en oor) voor detail, zijn feilloze beheersing van de grote vorm en zijn vermogen om ook in deze lange sonate de spanning perfect vast te houden. Het is alsof de muziek terplekke ontstaat.


Diezelfde verbeelding en bijna improviserende stijl keren ook terug in het andere werk op deze cd, de al even beroemde Mondschein-sonate. Perahia koos deze sonate precies omdat ze zo verschilt van de Hammerklavier. Voor hem is de Mondschein-sonate eerder een fantasie dan een sonate, en dus veel vrijer van vorm. Bovendien heeft de pianist zijn kennis van deze sonate én van de andere nog kunnen verdiepen, omdat hij een nieuwe editie ervan voorbereidde voor de Duitse uitgever Henle.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel