Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beethovens laatste twee cellosonates en bundels bagatellen met Dieltiens en Staier

Beethovens laatste twee cellosonates en bundels bagatellen met Dieltiens en StaierKlassieke muziek, CD

©harmonia mundi

Beethoven Cello Sonatas & Bagatelles

Wie?

In de nadagen van de Koningin Elizabethwedstrijd voor cello brengt een van Vlaanderens bekendste cellisten, Roel Dieltiens, een nieuw album uit. Dieltiens was zowel in de eerste cello-editie van de KEW in 2017 als in de net afgelopen editie jurylid. We kennen hem daarnaast ook als oprichter van het Ensemble Explorations, dat dit jaar zijn comeback maakte.

Dieltiens werkte voor dit nieuwe album samen met Andreas Staier. Deze Duitse klavecimbel- en pianofortespeler is een van de meest bejubelde interpretatoren van het barokke, klassieke en romantische repertoire. Staier speelde als solist al met Concerto Köln, Freiburger Barockorchester, Akademie für Alte Musik Berlin en Orchestre des Champs-Élysées Parijs. Sinds 2010 speelt hij ook regelmatig in een trio met violist Daniel Sepec en, jawel, Roel Dieltiens.

Wat?

Dieltiens en Staier ontdekken met hun nieuwste cd de laatste periode uit Beethovens leven (van midden de jaren 1810 tot aan zijn dood), waarin de componist onder andere bezig was met het aftoetsen en doorbreken van vormelijke limieten. Zowel de laatste twee cellosonates (op. 102, nr. 1 en 2) die Beethoven componeerde als diens laatste twee bundels bagatellen (op. 119, nr. 1-11 en op. 126, nr.1-6), getuigen van zijn (structurele) innovaties. De cellosonates zijn bovendien twee intieme en delicate werken die Beethoven schreef in wat voor hem een moeilijke periode was van opvallend verminderde productiviteit.

Waarom?

Deze late werken van Beethoven getuigen van een regelmatig verrassende en innovatieve schrijfstijl, die volledig tot zijn recht komt op deze opnames. Dieltiens en Staier spelen volgens de gangbare historische uitvoeringspraktijk en blinken uit in het overtuigend formuleren van Beethovens lyrische melodieën en muzikale ideeën. Dieltiens speelt de melodieën van Beethoven met een grote muzikaliteit en inlevingsvermogen. Staiers standvastige en heldere speelstijl doet Beethovens pianopartij dan weer alle eer aan. Het album is goed uitgebalanceerd door de natuurlijk aanvoelende afwisseling tussen de twee cellosonates (voor cello en pianoforte) en de twee bundels bagatellen (voor pianoforte). Als respectievelijk 66- en 67-jarigen zijn Dieltiens en Staier nog lang niet rijp voor hun pensioen!

- Dries Pauwels

Praktisch?

Titel: Beethoven Cello Sonatas & Bagatelles
Uitvoerders: Andreas Staier (pianoforte) en Roel Dieltiens (cello)
Label: Harmonia Mundi
Catalogusnummer: HMM 902429
Release: vrijdag 10 juni 2022