Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Behzod Abduraimov - Debussy - Chopin - Mussorgsky

Behzod Abduraimov - Debussy - Chopin - MussorgskyKlassieke muziek, CD

Alpha

Behzod Abduraimov

Wie?

De 30-jarige Oezbeekse pianist Behzod Abduraimov, die wel eens de 'technisch meest complete pianist van zijn generatie' is genoemd.

Wat?

Op deze overvolle cd (84 min.!) vertolkt Behzod Abduraimov drie grote cycli van drie verschillende componisten, die meer gemeen hebben dan je op het eerste gezicht zou denken: Children's corner van Claude Debussy, de 24 preludes van Frédéric Chopin en Beelden uit een schilderijententoonstelling van Modest Moessorgski.

Waarom moet je dit horen?

Hoe blijven ze het doen bij het cd-label Alpha? Naast de Letse dirigent Paavo Järvi (met een ook recent verschenen, prachtige vijfde symfonie van Tsjaikovski - grote aanrader!), halen ze daar dus nu ook Behzod Abduraimov binnen. Abduraimov nam eerder nog op voor Decca en Sony classical, maar hij kiest dus nu voor het 'kleinere' Alpha. Voor de drie cycli, van in totaal 44 miniaturen, op deze cd moet de pianist natuurlijk over een schitterende techniek beschikken, maar ook en vooral over veel verbeelding en poëzie. Wat een toucher, wat een klankenrijkdom en wat een nuances hoor je hier. Ook het allerkleinste deeltje krijgt van Abduraimov zijn eigen karakter en sfeer, en toch klinkt het geheel vloeiend en samenhangend. En bovendien bezorgen de Alpha-opnametechnici hem hier een zowat ideale pianoklank. 

Behzod Abduraimov: zijn naam is niet gemakkelijk te onthouden; probeer het toch maar, want dit is een top-cd!

- Bart Tijskens

Praktisch? 

Uitvoerder: Behzod Abduraimov (piano)

Titel: Debussy - Chopin - Mussorsgky

Label: Alpha

Catalogusnummer: 653