Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
BEKIJK: De wereldberoemde popsample van Igor Stravinsky.

BEKIJK: De wereldberoemde popsample van Igor Stravinsky.Klassieke muziek

Stravinsky in de popmuziek is een feit! Want zijn muziek uit de Vuurvogel is te horen in nummers van Britney Spears, Duran Duran, Yes, Jason Derulo en Britney Spears. Hoe komt dat? Ontdek het verhaal met Klara-presentator Sander De Keere in de nieuwe video (4) van de online videoreeks Start to Stravinsky.

De popsample van Igor Stravinsky

Wat hebben muziekgroepen zoals Duran Duran, Yes, Janet Jackson, Bruno Mars, Britney Spears en Jason Derulo met elkaar gemeen? Ze gebruiken allemaal dezelfde geluidsample van Igor Starvinsky. De zogenaamde Orchestra Hit of ORCH 2 (ook bekend later als ORCH 5). Hoe komt dat? 

In het jaar 1979 kwamen de Australische ingenieurs Peter Vogel en Kim Ryrie met een nieuwe digitale synthesizer op de markt: de Fairlight CMI (Computer Musical Instrument). De synthesizer had een revolutionaire computer met touchscreen waarmee je eigen ritmes kon creëren met behulp van een digitale pen. Als dat nog niet genoeg was, kon je er ook je eigen geluiden mee opnemen om ze nadien op verschillende toetsen van je klavier af te spelen. De Fairlight CMI was de eerste commerciële synthesizer die ook over een eigen geluidsbilbiotheek beschikte via 8 inch floppy disks met daarop opgenomen samples van muziekinstrumenten, stemmen, en zelfs geluiden van dieren, machines en natuurgeluiden. Je kon met de Fairlight CMI alles opnemen wat je zelf wou.

 

Toen Peter Vogel de geluidsbibliotheek wou aanvullen met nieuwe samples, dook hij in zijn eigen platencollectie en vond hij een vinylplaat van De Vuurvogel-suite van Igor Starvinsky. Meer bepaald een orkestsuite uit 1919 die Stravinsky maakte naar het gelijknamige ballet uit 1910. Het explosieve begin uit de helledans van de tovenaar ('Infernal Dance of the Demonic Magician Kashchei) klonk als de perfecte orkestsample. Het Stravinsky-fragment werd ingeladen als ORCHESTRA HIT NR. 2 of ORCH 2 (ook bekend in latere modellen als ORCH 5). In 1982 maakte de wereld kennis met die Stravinsky-sample door het rijkelijk gebruik in de hit Planet Rock van Afrika Bambaataa & Soulsonic Force.

Al snel begonnen andere muzikanten met de herkenbare orkestknal te experimenteren en kwamen er nieuwe synthesizers op de markt die allemaal een of andere orkestklank in hun databank hadden zitten.

Ontdek het hele verhaal met Klara-presentator Sander De Keere in de nieuwe video van START TO STRAVINSKY. Een online videoreeks om Igor Stravinsky te leren kennen naar aanleiding van zijn 50ste sterfjaar in 2021.

De vinylplaat van De Vuurvogel (Philharmonia Orchestra met dirigent Josef Krips) waarmee de sample werd gemaakt voor ORCH 2 in de Fairlight CMI

Klara Staat Op

Klara Staat Op met Katleen Van Bavel

Met rustige tred presenteert Katleen de beste muziek bij je ochtendrituelen: een mix van klassieke muziek, oude en nieuwe opnames, opgefrist met andere kleuren en pigment. Elke week dringt ze binnen in de muzikale ziel van een muzikant.

Samenstelling: Katleen Van Bavel
Presentatie: Katleen Van Bavel

 

Klara Staat Op met Sander De Keere

In een ietwat hogere versnelling serveert Sander een soundtrack bij je ontbijt met nieuwe en tijdloze platen; met muzikale weetjes en ontdekkingen. Met welke klassieke muziek begin je welgezind aan je zondag? Wat is jouw ideale ontbijtplaat?

Samenstelling: Sander De Keere
Presentatie: Sander De Keere

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via info@klara.be.

Elke zaterdag en zondag van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Iedereen Klassiek

Een zondagse voormiddag met een aantal van de mooiste en meest aangrijpende bladzijden uit de klassieke muziek, als een zomers boeket geplukt uit de Klara-boeken Iedereen Klassiek en Iedereen Opera.

Presentatie: Sylvia Broeckaert / Tom Verheyden / Tine De Donder / Kristof Lowyck

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via iedereenklassiek@klara.be

Elke zondag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Stravinsky

50 jaar geleden, op 6 april 1971, overleed een van de belangrijkste, meest veelzijdige componisten van de 20ste eeuw: Igor Stravinsky.
Klara zet de fascinerende Russische componist in de schijnwerpers, met een programma aan de grootmeester gewijd. Klara Live zendt elke avond een uitzonderlijk opname uit het uitgebreide VRT-archief uit en op zaterdag 10 april Stravinsky's opera The Rake's Progress. 

Presentatie: Mark Janssens - Werner Trio - Geertje De Ceuleneer - Sylvia Broeckaert
Muziek: Bart Tijskens - Greet Van 't Veld - Birgit Van Cleemput - Sylvia Broeckaert

Van dinsdag 6 april tot en met donderdag 8 april, telkens van 14 tot 17u en in Klara Live van 20 tot 22u.
Op zaterdag 10 april 2021 van 14 tot 18u en van 20 tot middernacht.
Op Klara, klara.be en de Klara-app.