Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
BEKIJK: Igor Stravinsky in de gevangenis voor een vals akkoord?

BEKIJK: Igor Stravinsky in de gevangenis voor een vals akkoord? Klassieke muziek

In 1941 maakte de Russische componist Igor Stravinsky een bewerking van het Amerikaans volkslied The Star-Spangled Banner. Alleen viel zijn versie niet goed in de smaak. De vreemde akkoorden onder de vertrouwde melodie konden voor veel Amerikanen niet door de beugel. Belandde Stravinsky daardoor in de gevangenis? Bekijk hier de video met Sander De Keere in de videoreeks Start to Stravinsky.

Sander De Keere in de videoreeks Start to Stravinsky

In 1940 verhuisde de Russische componist Igor Stravinsky naar Amerika. Met de hoop ooit een Amerikaans staatsburger te worden, maakte Stravinsky een nieuwe orkestversie van het Amerikaans volkslied The Star-Spangled Banner. Dat verliep niet zonder slag of stoot. Tijdens de première in 1941 in Los Angeles (met dirigent James Sample) waren de reacties verdeeld. Veel mensen in het pubiek konden hun zo vertrouw volkslied plots niet meer meezingen. Daar zaten de typische Stravinsky-akkoorden voor iets tussen. Het werk zat vol septiemakkoorden, die enorm konden wringen met de heldere melodielijn. Ook toen Stravinsky zijn versie zelf dirigeerde in 1944 in Boston, was er opvallend weinig reactie in de zaal. Stravinsky dirigeerde het volkslied naar het publiek, maar het bleef stil. Ook toen Stravinsky de partituur aan Mrs. Roosevelt gaf voor een veiling voor het goede doel tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd hij vriendelijk bedankt. De Stravinsky-versie van The Star-Spangled Banner was te ongewoon voor het Witte Huis. 

Sommige conservatieve Amerikanen vonden dat Stravinsky met zijn versie te ver was gegaan en dienden klachten in bij de politie van Boston. Op de tweede concertavond in Boston wou de politie hem arresteren, met in hun handen de wet van Massachusetts (Chapter 264, Section 9) die zegt dat elke andere versie van het volkslied verboden was. Stravinsky werd gewaarschuwd en zou volgens de pers gearresteerd zijn. Maar wat is er van waar? 

Belandde Stravinsky écht in de gevangenis door zijn vreemde akkoorden onder het volkslied? Ontdek met Sander De Keere het antwoord in deze video

Een arrestatiefoto van Igor Stravinsky in Boston?

Iedereen Klassiek

Een zondagse voormiddag met een aantal van de mooiste en meest aangrijpende bladzijden uit de klassieke muziek, als een zomers boeket geplukt uit de Klara-boeken Iedereen Klassiek en Iedereen Opera.

Presentatie: Sylvia Broeckaert / Tom Verheyden / Tine De Donder / Kristof Lowyck

Samenstelling: Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via iedereenklassiek@klara.be

Elke zondag, telkens van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien zijn de uitzendingen nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Stravinsky

50 jaar geleden, op 6 april 1971, overleed een van de belangrijkste, meest veelzijdige componisten van de 20ste eeuw: Igor Stravinsky.
Klara zet de fascinerende Russische componist in de schijnwerpers, met een programma aan de grootmeester gewijd. Klara Live zendt elke avond een uitzonderlijk opname uit het uitgebreide VRT-archief uit en op zaterdag 10 april Stravinsky's opera The Rake's Progress. 

Presentatie: Mark Janssens - Werner Trio - Geertje De Ceuleneer - Sylvia Broeckaert
Muziek: Bart Tijskens - Greet Van 't Veld - Birgit Van Cleemput - Sylvia Broeckaert

Van dinsdag 6 april tot en met donderdag 8 april, telkens van 14 tot 17u en in Klara Live van 20 tot 22u.
Op zaterdag 10 april 2021 van 14 tot 18u en van 20 tot middernacht.
Op Klara, klara.be en de Klara-app.