Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
BEKIJK:Avicii op vleugelpiano - DeZes sluiten finaleavonden Koningin Elisabethwedstrijd af met cover

BEKIJK:Avicii op vleugelpiano - DeZes sluiten finaleavonden Koningin Elisabethwedstrijd af met coverBlijf verwonderd!

Avicii, Rage Against The Machine of de soundtrack van "The queen's gambit": niet meteen muziek die je in één zin met de Koningin Elisabethwedstrijd noemt. Zes Belgische studenten piano maken nochtans een wandelingetje buiten de klassieke muziek aan het eind van elke finaleavond van de wedstrijd op Canvas.
Canvas

De Koningin Elisabethwedstrijd

Want "muziek spelen met vrienden is vooral ook plezier maken," zegt één van hen, de 19-jarige studente piano, wiskunde én fysica Milena Cuk. "De Zes" volgen de Koningin Elisabethwedstrijd van naaldje tot draadje voor de VRT, ze geven ook commentaar en interviewen finalisten of juryleden.

Zes pianisten - Russen Vitaly Starikov, Sergei Redkin en Dmitry Sin, Japanners Tomoki Sakata en Keigo Mukawa en Jonathan Fournel uit Frankrijk - spelen deze week de sterren van de hemel in Bozar, in de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd. Zaterdag maakt de jury bekend wie de winnaar is. Maar in de schaduw van de zes prijsbeesten lopen nog zes andere pianisten.

“De Zes”: dat zijn zes jongeren die piano studeren aan het conservatorium van Brussel of Antwerpen of aan de Luca School of Arts. Ze volgen de Koningin Elisabethwedstrijd van a tot z, van de eerste ronde tot de finale. Ze geven commentaar in de tv-en radio-uitzendingen en op sociale media; ze krijgen de kans om de laureaten te interviewen en vooral: ze volgen de wedstrijd in de zaal, de gelukzakken. Wegens corona is publiek niet toegelaten, tenzij de juryleden én “De Zes”, op veilige afstand van elkaar.

Op het eind van elke finale-avond krijgen we “De Zes” ook te horen in een àndere rol. Ze spelen dan covers van pop- of rocknummers of filmmuziek. Het was de bedoeling om dat met alle zes tegelijk te doen, maar dan hadden ze te dicht bij elkaar gezeten. Nu klinkt elke cover uit drie vleugelpiano’s, waar telkens één pianist aan plaatsneemt. De arrangementen zijn van de hand van Martin Valcke; de opnames gebeurden in de Toots-studio van de VRT.

Lees verder op VRT NWS

Kijk en luister hier naar "Heaven" van de overleden Zweedse dj Avicii met Emmy Wils, François-Emmanuel Douchy en Jens Vermeiren:

De Koningin Elisabethwedstrijd

Presentatie: Lut Van der Eycken - Nicole van Opstal

Contact: via de reageerknop in de Klara-app

De Koningin Elisabethwedstrijd, de halve finale (10/05 - 15/05) van 19u30 tot 22u00, en de finale (24/05 - 29/05) van 20u00 tot 22u00 via Klara, klara.be en de Klara-app.