Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Beleef het Klarafestival deze week rechtstreeks in Klara Live

Beleef het Klarafestival deze week rechtstreeks in Klara LiveKlassieke muziek

Op donderdag 12 maart start het Klarafestival 2020. Drie weken lang hoort u de meest exquise ensembles en orkesten met o.m. grote symfonische werken, passies uit de barok en een integrale van de strijkkwartetten van Beethoven. Klara Live is er deze week rechtstreeks bij, telkens vanaf 19u30. Tot de start van het Klarafestival hoort u in Klara Live andere concerten uit ons rijke muziekleven.
Portretfoto van Ute LemperKlarafestival 2020

De iconische Weill-zangeres Ute Lemper opent het Klarafestival op 12 maart

Maandag 9 maart
 

Het enthousiasme van het jonge Quatuor Arod en de gevoeligheid van pianist Alexandre Tharaud zorgden voor een prachtige muzikale avond in Bozar. Op het programma van dat concert van 19 december jl. stond het pianokwintet van César Franck, samen met strijkkwartetten van Schubert en Bartok.

 

Dinsdag 10 maart

Het Festival Musica Divina was vorig najaar gewijd aan Leonardo da Vinci, de haast mythische renaissancefiguur die 500 jaar geleden overleed. Da Vinci was immers ook een uitstekend musicus. Het ensemble Doulce Mémoire bracht een programma geïnspireerd op de bekendste schilderijen van Da Vinci. Dat levert een boeiende verzameling op van heel uiteenlopende composities van Josquin Desprez, tot Marchetto Cara, met religieuze werken, wereldse dansen en hoofse muziek uit Leonardo's leefwereld. Opgenomen op 27 september 2019 in Turnhout.

Woensdag 11 maart

Het Kitgut Kwartet met Amandine Beyer verkent graag de vroege geschiedenis van het strijkkwartet. Zo spelen ze Henry Purcell en nemen van daaruit een sprongetje naar één van de kwartetten die Joseph Haydn voor het Londense publiek schreef. Het strijkkwartet nr. 7 van Schubert sluit daar mooi bij aan want baadt nog in de sfeer van Haydn. Dit debuutconcert werd opgenomen in Amuz op 12 oktober 2019.


Donderdag 12 maart om 19u30


Glitter & Doom: dat is het thema van het Klarafestival 2020. Het openingsconcert, rechtstreeks vanuit Flagey, bespeelt dit thema met twee uiteenlopende werken. Die sieben Todsünden van componist Kurt Weill en toneelschrijver Bertolt Brecht is een wrange aanklacht tegen de ontspoorde kapitalistische spektakelmaatschappij. De Duitse Broadwayzangeres Ute Lemper vertolkt de hoofdrol van dit satirische 'ballet chanté'. Daartegenover staat het introspectieve Seven Last Words from the Cross van componist James MacMillan. Het Brussels Philharmonic en Vlaams Radiokoor staan o.l.v. HK Gruber. Lut Van der Eycken is uw gastvrouw in Flagey. Voor het concert en tijdens de pauze praat zij met Ute Lemper en dirigent HK Gruber.


Vrijdag 13 maart om 19u30


Vrijdag start Cuarteto Casals met de integrale uitvoering van de Beethoven Strijkkwartetten. Een prachtig project in dit Beethovenjaar: Casals combineert telkens Beethovenkwartetten uit verschillende periodes met een hedendaags strijkkwartet dat op één of andere manier geïnspireerd is op de strijkkwartetschriftuur van de grootmeester. Nicole Van Opstal volgt de eerste avond van de integrale live vanuit Flagey en vertelt u er alles over. U hoort ook altviolist Jonathan Brown van Quarteto Casals over dit grootse project.


Zaterdag 14 maart om 19u30


Ethel Mary Smith was een componerende tijdgenote van Robert en Clara Schumann. Vanavond opent ze onze Klarafestivalavond met haar Suite voor strijkers. Verder op het programma het geliefde vioolconcerto van Mendelssohn, met Arabella Steinbacher, en de tweede symfonie van Robert Schumann. Het orkest is de Deutsche Kammerphilharmonie onder leiding van Joshua Weilerstein. Lut Van der Eycken zit voor u in het Concertgebouw in Brugge voor dit rechtstreeks concert. Soliste en dirigent worden bij haar aan de micro verwacht voor een kort gesprek.

 

Klara Live - Klarafestival 2020

Van 12 maart tot en met 29 maart 2020 staat het Klarafestival centraal in Klara Live met een pak topconcerten. 

Presentatie: Nicole Van Opstal / Lut Van der Eycken / Sylvia Broeckaert

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via klarafestival@klara.be

Van maandag tot en met zaterdag, telkens vanaf 19 uur op Klara, klara.be en de Klara-appHou onze site en nieuwsbrief in de gaten voor alle details.

Nadien is de uitzending nog 2 weken lang te herbeluisteren via de site en de app. Let op: omwille van auteursrechten zullen een aantal producties niet herbeluisterbaar aangeboden worden.