Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Belgian Art Prize opnieuw geannuleerd

Belgian Art Prize opnieuw geannuleerdKunst & Cultuur

Voor de tweede keer in amper twee jaar tijd zal er geen Belgian Art Prize uitgereikt worden.

Zou er in 2021 wèl een Belgian Art Prize uitgereikt worden?

De Belgian Art Prize is sinds haar oprichting in 1950 één van de belangrijkste kunstprijzen in België. Maar de organisatoren hebben besloten om de editie van 2020 te annuleren.

In een persbericht verklaren ze dat de geselecteerde kunstenaars 'voorwaarden en eisen gesteld' hebben 'die veranderingen in het reglement, de partnerschapsovereenkomsten en de organisatie van de Prijs behelzen'. De organisatoren wilden niet op die eisen ingaan.

In juni 2019 werden vijf finalisten bekend gemaakt, die allen een band met België hebben: fotograaf Sammy Baloji, filmmaakster Saddie Choua, beeldend kunstenaars Joëlle Tuerlinckx en Jacqueline Mesmaeker en het collectief Agentschap. Door de beslissing van de organisatie zal er dus geen winnaar bekend gemaakt worden in mei 2020.

In maart 2020 zou er in Bozar een tentoonstelling rond de finalisten van de Belgian Art Prize lopen. Die tentoonstelling wordt nu geannuleerd

Daarmee is de Belgian Art Prize bezig aan een hobbelig parcours. Ook in 2019 werd de prijs niet uitgereikt. Er kwam toen veel protest uit de kunstwereld omdat er alleen mannelijke finalisten geselecteerd werden. De finalisten besloten na die commotie om hun nominatie terug te geven.

De organisatie wil nu alles op alles zetten om in 2021 een nieuwe editie van de Belgian Art Prize te organiseren.

De prijs werd voor het laatst uitgereikt in 2017 en ging toen naar de Nigeriaanse kunstenaar Otobong Nkanga, die in Antwerpen woont en werkt.

 

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.