Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
BelgianArtPrize 2021 voor Els Dietvorst

BelgianArtPrize 2021 voor Els DietvorstKunst & Cultuur

De tweejaarlijkse prijs voor Belgische hedendaagse kunst gaat naar beeldend kunstenaar en filmmaker Els Dietvorst, dat maakte de organisatie gisteren bekend. Uit een lijst met 238 namen koos de jury unaniem voor Dietvorst.
© DB

Kunstenares Els Dietvorst

Het is een vruchtbaar jaar voor Els Dietvorst. Na haar overzichtstentoonstelling in het M HKA dit voorjaar, mag ze nu deze kunstprijs mee naar huis nemen. En huis, dat is het dorpje Duncormick in Ierland waar ze ondertussen al een tiental jaar woont. Ze boert er, hoedt schapen én maakt kunst. Daar op haar schapenkwekerij vertrekt ze op zoek naar verhalen. Verhalen die verschillende kunstvormen kunnen aannemen, van sculpturen, performances tot videoinstallaties, waarmee ze probeert een nieuw perspectief te geven op sociale kwesties zoals migratie, racisme en klimaatsverandering.

De jury van BelgianArtPrize prijst Dietvorsts radicaliteit waarmee ze creëert: “Dietvorst werkt wars van het klassieke, commerciële en institutionele kunstencircuit, en meteen het bewijs dat een onafhankelijk oeuvre niet enkel mogelijk is, maar dat het ook uiterst waardevol kan zijn.” Daarnaast maakte ze ook indruk met de transversale aanpak in haar oeuvre. “Dietvorsts aanpak resulteert in een uiterst persoonlijke beeldtaal, die vooral niet belerend wil zijn, maar die aanzet tot bewustwording en de capaciteit om de dingen anders te gaan bekijken.”

De BelgianArtPrize is een tweejaarlijkse prijs voor Belgische hedendaagse kunstenaars, die al sinds 1950 wordt uitgereikt. De laatste jaren ging de prijs door zwaar weer, met een dispuut over de shortlist in 2018 en een geannuleerde uitreiking vorig jaar, maar nu is de BelgianArtPrize dus terug.

Aan de award is ook een geldprijs van 20.000 euro verbonden. Dietvorst krijgt daarbovenop een productiebudget om nieuw werk te realiseren. Die nieuwe creaties zullen volgend najaar te zien zijn in BOZAR Brussel.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.