Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Belgisch modernisme op Open Monumentendag

Belgisch modernisme op Open MonumentendagKunst & Cultuur

Nu zondag zet bijzonder erfgoed overal in Vlaanderen weer de deuren open tijdens Open Monumentendag. Maar er zijn ook heel wat wandelingen, tentoonstellingen, digitale of 'live' rondleidingen. Espresso ging kijken in een wondermooi gebouw van de Belgische modernistische architect Huib Hoste, een voormalige ijzerwinkel in Wervik.
foto van het glazen plafond van het gebouw van Huib Hoste© Keizo Yakusiji

Deze ijzerwinkel werd gebouwd in 1920, elektrische verlichting stond nog niet op punt. Daarom voorzag Huib Hoste heel veel natuurlijke lichtinval.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Wervik bijna vier jaar lang in Duitse handen. In 1917 werd Wervik bijna volledig ontruimd. Op het eind van de oorlog lag de stad na aanhoudende bombardementen in puin. De heropbouw gebeurde onder meer door Huib Hoste, de vooruitstrevende architect die als pionier van het Belgisch modernisme beschouwd wordt en daarmee als één van de belangrijkste Vlaamse bouwmeesters uit het begin van de 20ste eeuw geldt.

Ook deze voormalige ijzerwinkel werd gebombardeerd en de toenmalige eigenaar stierf in dat bombardement. Zijn weduwe, Maria Planque, gaf na de oorlog de opdracht aan Huib Hoste om een nieuw gebouw te ontwerpen. Hoste was de neef van haar overleden echtgenoot, waardoor hij van zijn opdrachtgeefster de vrije hand kreeg om zijn ontwerp te realiseren. Hij zette een gebouw dat erg vooruitstrevend was, minimalisme avant la lettre.

80 jaar lang bleef dit gebouw een ijzerwinkel, met een smidse achteraan (die was overeind gebleven tijdens WO I en ook door Huib Hoste bewaard). De afgelopen 20 jaar deed het gebouw dienst als feestzaal. Enkele maanden geleden kochten Els Mertens en Keizo Yakusiji, een Belgisch ontwerpster en een Japanse architect, dit gebouw.

We vonden het aanvankelijk gewoon een mooi gebouw, maar we blijven maar geweldige details en verhalen ontdekken.
Els Mertens

Els en Keizo zullen dit gebouw volledig restaureren, naar de oorspronkelijke plannen van Huib Hoste. Dat is een precieus werk van lange adem. Maar ze zullen er ook een atelier en inspiratieplek maken voor Belgische en Japanse ambachtslui; een onderdak voor handwerk en creativiteit. Zo keert het gebouw terug naar zijn oorspronkelijke bestemming, onder de naam 'Atelier Ke'. 'Ke' is de Japanse benaming voor het dagelijkse, het eenvoudige, in tegenstelling tot het ceremoniële.

Tijdens Open Monumentendag is dit gebouw te bezoeken, er is een expo rond de historiek en de toekomstplannen. Deze expo is nog te bekijken tot midden november. En dit gebouw is ook de eindstop van de geleide wandeling 'Wederopbouw in Wervik'.

Espresso kreeg alvast een rondleiding van eigenares en ontwerpster Els Mertens.

Reportage in de voormalige ijzerwinkel van Huib Hoste in Wervik

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.