Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Belgische componisten boven in Music Matters op 2 februari

Belgische componisten boven in Music Matters op 2 februariBlijf verwonderd!

De nieuwste creatie van Peter Vermeersch ziet op 7 februari het daglicht. Hij neemt ons mee in zijn audio-dagboek. Een ander Belgisch componist, Stefan Prins, brengt een ode aan de romantische pianovirtuoos in 'Piano Hero'. Professor Emeritus en operacomponist Luc Steels schreef een tweede opera 'Fausto'. Een revolutionaire kijk op het Faust-verhaal. Als laatste komt accordeonist en componist Gwen Cresens vol passie vertellen over zijn muzikale vaders: Piazzolla en Galliano.
© Phile Deprez

Peter Vermeersch

De wedergeboorte, het thema van Debussy's Prélude à l'après-midi d'un faune en Stravinski's Vuurvogel, bood ook voor componist Peter Vermeersch het ideale startpunt voor zijn Eggs & Ashes / Ashes & Eggs. In de aanloop van de creatie op 7 februari in het Concertgebouw van Brugge neemt hij voor ons een audio-dagboek op. 

2/2 Dagboek Peter Vermeersch

Luc Steels, Professor Emeritus Artificiële Intelligentie aan de VUB, componeerde in 2017 zijn tweede opera Fausto dat vragen oproept bij de opkomst van Artificiële Intelligentie en digitalisering. Een onheilspellend scenario van Villaroya over de dunne lijn tussen de werkelijkheid en de virtuele wereld. Een eclectische partituur met respect voor de grote operacomponisten; dus helemaal geen elektronische uitvoering, wat men zou kunnen verwachten. Te zien op 7 februari in de Munt.

2/2 Luc Steels

Waar liggen de grenzen voor een pianovirtuoos? Geïnspireerd op Beethovens Hammerklavier schreef Stefan Prins het hoogtechnologische Piano HeroHij grijp niet alleen naar virtuositeit, maar ook naar virtualiteit. Pianist Stephane Ginsburgh krijgt namelijk hulp van virtuele avatars die het klavier mee bespelen. Olav wil hier graag het fijne van weten en interviewt de componist. 

2/2 Stefan Prins

Accordeonist en componist Gwen Cresens heeft veel te danken aan Astor Piazzolla en Richard Galliano. Laatstgenoemde speelt op 8 februari werk van eerstgenoemde in deSingel, samen met het Antwerp Symphony Orchestra. Cresens heeft alvast een kaartje voor de eerste rij en vertelt ons het belang van deze Argentijnse en Franse accordeonisten.

2/2 Gwen Cresens

Spectra Ensemble blaast 25 kaarsjes uit! Om dat te vieren brengen ze op donderdag 7 februari hun oudste 'hits' plus een creatie van huiscomponist Mirek Coutigny tijdens een gratis verjaardagsconcert in MIRY Gent. Alle info vind je hier.

Niels Coekaerts stuurde ons een loopje op banjo door. Ideaal om de vingers op te warmen! 

2/2 Loopje Niels Coekaerts

In zijn Tijdingen boeit Mark Janssens ons met muzikale fait divers uit Miami, Berlijn en Johannesburg.

2/2 Mark Tijdingen

Music Matters, op zaterdag 2 februari van 14 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.