Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Belgische dirigent Georges Octors overleden

Belgische dirigent Georges Octors overledenKlassieke muziek

Vorige week overleed violist en dirigent Georges Octors op 97-jarige leeftijd. De man was eind jaren 70 en in de jaren 80 chef-dirigent van het Nationaal Orkest van België en gold in die hoedanigheid als het uithangbord van de Koningin Elisabethwedstrijd.
© RTBF

Georges Octors

Georges Octors werd in 1923 geboren in Belgisch-Congo. Zijn vader was melomaan en zo kwam hij al heel jong in contact met muziek. Als jonge kerel studeerde hij viool in Brussel bij Mathieu Crickboom, een leerling van Eugène Ysaÿe. Hij raakte al snel bekend als solist. Hij speelde klassiek maar ook jazz à la Grapelli. In 1945 speelde hij samen met het orkest van De Munt.

In 1956 richtte Octors het Bach Ensemble Antwerpen op. Daar begon hij te dirigeren. In 1960 werd hij assistent-dirigent van het Nationaal Orkest van België. In 1975 werd hij er chef-dirigent. In die hoedanigheid was hij dirigent van de Koningin Elisabethwedstrijd, van 1976 tot 1989. Hij begeleidde ook de laureaten. Winnaars als Jean-Pierre Volondat en Vadim Repin kennen we vandaag nog.

Octors werd wereldwijd als gast-dirigent gevraagd. In 1990 werd hij chef van l’Orchestre de Chambre de Wallonie. Hij was ook docent aan het conservatorium van Brussel. Zijn zoon Georges-Elie is eveneens dirigent, onder andere bij het Ictus Ensemble.

Octors stierf op 18 juni 2020 in Brussel. Hij was 97.

Fred Brouwers over Georges Octors

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.