Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Belgische film 'Girl' wint Caméra d'Or in Cannes

Belgische film 'Girl' wint Caméra d'Or in CannesKunst & Cultuur

Op het filmfestival van Cannes heeft de Belgische film 'Girl' de Caméra d’Or gewonnen, de prijs voor het beste regiedebuut.

'Girl'. Foto (c) VRT rr

'Girl' - van de Belgische regisseur Lukas Dhont - vertelt het waargebeurde verhaal van een tiener die geboren is als jongen en ballerina wil worden.

De Caméra d'Or is al de vierde bekroning voor de film op het prestigieuze filmfestival van Cannes. Eerder won de film al de prijs van filmcritici-organisatie Fipresci en de Queer Palm 2018, een bekroning voor films in Cannes die thema's als homoseksualiteit, biseksualiteit of transseksualiteit in de kijker zetten. En acteur Victor Polster kreeg de prijs voor de beste vertolking.

'De Caméra d'Or is de ultieme bekroning voor de jonge Gentse regisseur Lukas Dhont', zegt VRT-filmexpert Ward Verrijcken. 'Wat een start van de internationale carrière van de film.'

Het is van 1991 geleden dat een Belgische film de Caméra d'Or won, toen met 'Toto le Héros', van Jaco Van Dormael.

Gisteren was de 16-jarige danser en acteur Victor Polster ook al bekroond met de prijs voor beste acteerprestatie voor zijn rol als transgendermeisje in "Girl", het filmdebuut van Lukas Dhont. Dat werd bekendgemaakt tijdens de slotceremonie van Un Certain Regard, een onderdeel van de officiële selectie van het festival. 

Op 14 mei had Lieven Trio het in Espresso al over een bijzondere ervaring tijdens de wereldpremière in Cannes. U kan dat gesprek hieronder in de audiospeler opnieuw beluisteren.

Bron: VRT NWS

Lieven Trio over de Caméra d'Or voor 'Girl' in Cannes
Lieven over Girl
Belgische film 'Girl' wint Caméra d'Or in Cannes

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Cara Van der Auwera / Sieglinde Michiel / Clara De Decker / Sander De Keere

Samenstelling week: Els Van Hoof
Samenstelling weekend: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur en in het weekend van 07 tot 10 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.

Klara Weekend

Klara Weekend, verfijnde ochtendradio bij een uitgebreid ontbijt. Broodjes, koffie, de krant en klassieke muziek om zalig bij wakker te worden.

Presentatie: Kaat Haest / Clara De Decker

Samenstelling: Niels Coekaerts

Contact: via de reageerknop in de Klara-app

Werd elke zaterdag en zondag van 07 tot 10 uur uitgezonden op Klara, klara.be en de Klara-app tot en met 2 september 2018. Voortaan hoort u op dit tijdstip Espresso.