Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Belgische filmmaakster Marion Hänsel overleden

Belgische filmmaakster Marion Hänsel overledenKunst & Cultuur

Hänsel was regisseur, producent en actrice. In de jaren 80 was ze een van de eerste Belgische vrouwelijke regisseurs die internationaal doorbraken.
© marionhansel.all2all.org

Marion Hänsel

Marion Hänsel werd in 1949 geboren in Marseille maar ze groeide op in Antwerpen. Ze reisde de hele wereld rond, meestal achter de camera. In 1977 richtte Hänsel haar eigen productiehuis op: Man Films, omdat er alleen vrouwen werkten. Ze behoorde tot de generatie filmmakers die ervoor zorgde dat de Belgische film zich internationaal kon ontplooien.

In 1982 werd haar debuutfilm ‘Le lit’ bekroond tot beste Belgische film. In 1986 bewerkte ze J.M. Coetzee’s roman ‘In the heart of the country’ tot ‘Dust’, met Trevor Howard en Jane Birkin. Ze won er de Zilveren Leeuw in Venetië mee. In 1995 haalde ze met ‘Between the Devil and the Deep Blue Sea’ de officiële competitie van Cannes. Marion Hänsel was 71.

 

Filmjournalist Patrick Duynslaegher over Marion Hänsel

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.