Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Belgische kunstenaar Pierre Alechinsky, alive and kicking!

Belgische kunstenaar Pierre Alechinsky, alive and kicking!Kunst & Cultuur

Als eerbetoon aan een van de grootste levende Belgische kunstenaars, toont de expo Carta Canta in Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een selectie van Pierre Alechinsky’s werken op papier. Alechinsky is 93 lentes jong, maar nog steeds alive and kicking. Jeroen Laureyns: “Het is fascinerend om te zien dat hij nog steeds als kunstenaar actief is. En hoe zijn werken nog steeds het meesterschap uitstralen.”
© Gérard Julien - AFP

Pierre Alechinsky op de tentoonstelling "Alechinsky, les ateliers du Midi " in de Provence, 2010

Kunstkenner Jeroen Laureyns: "Alechinsky is geboren in 1927. Het spreekt tot de verbeelding dat hij zich nog bewust een historische tijd herinnert die al lang achter ons ligt.” Pierre Alechinsky startte in 1947, na de opleiding toegepaste grafische kunsten, zijn schilderscarrière.

Tijdens een bezoek aan een tentoonstelling over experimentele kunst in Brussel, leerde hij de kunstenaarsgroepering Cobra, kennen. Hij werd meteen lid van de groep en samen met Christian Dotremont werd Alechinsky de drijvende kracht achter de Belgische afdeling van Cobra.

De Cobra-periode ging gepaard met een collectieve gevoel van creatieve bevrijding, iedereen ging na de oorlog op zoek naar vrijheid. “Alechinsky vond zijn inspiratie in dingen die niet door de oorlog getekend of bedoezeld waren. En bij hem mag je dat letterlijk nemen," vertelt Jeroen Laureyns. "De kronkelende lijn van een slang, of een dier met opgezette hals die zich heel boos maakt. Het zijn allemaal ideeën en energieën die je heel duidelijk bij Alechinsky terugvoelt.”

De tentoonstelling Carta Canta in KMSKB stelt nu meer dan 150 tekeningen, aquarellen, etsen en litho's tentoon van Alechinsky. De expo geeft een overzicht van het prille begin van de kunstenaar, nog voor Cobra, tot en met vandaag.

De focus ligt vooral op zijn werken op papier. “Wat mij het meest getroffen heeft was Alechinsky’s hergebruik van oude papieren. Er zijn papieren bij van wel 200 jaar oud. De interactie tussen wat er ooit op het papier gestaan heeft, de oorspronkelijke functie en de tekening die er nu op staat, zorgt voor een hele bijzondere dynamiek.”

Pierre Alechinsky doet niet enkel papier, maar het hele museum zingen.
KMSKB

Alechinsky is één van onze grootste Belgische kunstenaars. Michel Draguet, de directeur van het KMSKB, suggereerde zelfs dat Alechinsky, na Magritte, in Brussel ook een eigen museum zou kunnen krijgen. Jeoren Laureyns: “Het is een ambitieus idee. Ik weet niet of de figuur van Alechinsky een even internationale bron van inspiratie is geweest als Magritte. Maar het is mooi om te zien hoe met die tentoonstelling heel veel terechte aandacht gegeven wordt aan Alechinsky, dus waarom inderdaad geen museum.”

Beluister het interview met Jeroen Laureyns over Pierre Alechinsky

Jeroen Laureyns over Pierre Alechinsky

Alle info over de tentoontstelling: fine-arts-museum.be.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.