Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Belgische local hero in Bozar

Belgische local hero in BozarKunst & Cultuur

Gisteren opende in Bozar een nieuwe tentoonstelling over Roger Raveel. De Belgische kunstenaar zou in juli 100 jaar geworden zijn. En dat moet gevierd worden. Chantal Pattyn vertelt wat de kunstenaar zo bijzonder maakt.
Roger Raveel wordt nog tot eind juli uitgebreid gevierd in Bozar.©Belga/Doppagne

Roger Raveel

Maar liefst 150 werken krijg je te zien op de retrospectieve in Bozar. Het grootste deel komt uit het Raveel museum zelf, waar eind deze maand ook een nieuwe tentoonstelling over de kunstenaar opent. Daarnaast krijg je een aantal highlights uit publieke en private collecties uit Vlaanderen te zien, maar het verst dat men is gaan zoeken, is in Groningen. En dat zegt wat over de positie van Raveel.

Chantal Pattyn: "Het is namelijk zo dat Raveel vooral een lokale held bleef. In Vlaanderen werd hij verafgood, zijn werken verkochten goed, maar internationaal deed hij geen enkele moeite. Hij was ervan overtuigd dat hij internationaal kon zijn, vanuit zijn eigen tuin." De individualistische kunstenaar was niet bezig met het omvergooien van tradities. Nadat hij zijn eerdere werken in de stijl van het Vlaams impressionisme vernietigd had, deed hij vanaf 1948 gewoon zijn eigen ding in Machelen-aan-de-Leie.

Raveel werkte gestaag verder aan zijn oeuvre, of het nu in de mode was of niet.
Chantal Pattyn

De keukentafel was al voldoende

Raveel liet zich inspireren door wat hij zag in zijn geboortedorp. “Een keukentafel waardoor hij kon spelen met perspectief, was al voldoende. Hij vertrekt vanuit het kleine, om er stilistisch ongelofelijke dingen mee te doen.” Met zijn eigen beeldtaal, balancerend tussen figuratie en abstractie, werd hij revolutionairder dan zijn collega’s, die dachten dat ze zich konden nestelen in de avant-garde door in de pas te lopen.

"Wie de meester leert kennen, ontdekt een authentiek iemand die trouw aan zichzelf bleef en een eigen oeuvre bijeen schilderde. De geschiedenis leert ons dat hoe globaler de kunstwereld evolueert, hoe meer het lokale gaat tellen." 

In de tentoonstelling vind je een aantal werken terug uit private collecties. "En dat is altijd een zegen. Er is zelfs een werk met een levende parkiet en een duif te zien. Zo ambitieus was Raveel om de wereld in zijn werk binnen te halen.” In de laatste zalen zie je hoe hij langzaam een performance kunstenaar werd, zoals bijvoorbeeld het karretje. In dat een karretje vol spiegels liep hij ooit van de Kunstberg naar de Grote Markt in Brussel.

©Raveel - MDM
Het verschrikkelijke mooie leven, 1965

Beluister hier het gesprek met Chantal Pattyn:

Chantal Pattyn over Roger Raveel

De tentoonstelling in Bozar is nog te zien tot 21 juli. Meer info vind je op: https://www.bozar.be/nl/activities/168443-roger-raveel

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.