Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Belgische musea mogen weer open

Belgische musea mogen weer openKunst & Cultuur

De persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad kwam met het verlossende bericht: de musea mogen weer open! Espresso belde met Bart De Baere, directeur van het M HKA, om te horen wat dit betekent voor zijn museum.
© HOOG

Muhka

Na de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad gaan veel musea hun deuren weer op een kier zetten. Zo ook het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M KHA), waar alleen de twee grote hoofdverdiepingen open gaan.

Bart De Baere is directeur van het M HKA en kwam in Espresso vertellen dat er bij de heropening meer komt kijken dan alleen veiligheid. Hij staat vooral stil bij hoe je, ondanks alle maatregelen, van een museumbezoek weer een mooie ervaring maakt. Zo gaat het museum kunstenwerken hangen aan het plexiglas bij de balie om het klinische gevoel van zo'n scherm tegen te gaan. Op die manier kan het M HKA een testkamer zijn waarin gekeken wordt naar hoe we de musea in het post-coronatijdperk kunnen gaan inrichten.

In het Antwerpse museum zal de expo 'Els Dietvorst - Dooltocht I A desperate quest to find a base for hope' te zien zijn. Volgens Bart gaat die tentoonstelling over de waardes die we opnieuw hebben leren waarderen tijdens de lockdown en is daarmee zeer relevant voor de huidige situatie.

Op deze website vindt u een lijst met musea die weer open gaan.

Bart De Baere over de heropening van het MHKA

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.