Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Belgische Stéphanie Huang bij de beste 12 cellisten van de Koningin Elisabethwedstrijd

Belgische Stéphanie Huang bij de beste 12 cellisten van de Koningin ElisabethwedstrijdBlijf verwonderd!

Na haar vioolspelende zus Sylvia drie jaar geleden bereikt celliste Stéphanie Huang als enige Belgische de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello.

Stéphanie Huang

Iets over half één las juryvoorzitter Gilles Ledure de namen voor van de twaalf cellisten die naar de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd mogen.

Bij de twaalf finalisten zijn vier Koreanen (Taeguk Mun, Hayoung Choi, Woochan Jeong en Sul Yoon) en voorts één cellist uit China (Yibai Chen), Servië (Petar Pejčić), Oekraïne (Oleksiy Shadrin), Estland (Marcel Johannes Kits), Oostenrijk (Jeremias Fliedl), Canada (Bryan Cheng) en Zwitserland (Samuel Niederhauser). En Stéphanie Huang uit ons land. Drie van de twaalf zijn vrouwen.

Lees hier meer over de finalisten.

De twaalf finalisten

Stéphanie Huang is 26 en komt uit Henegouwen; ze studeert op dit moment aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo. Ze is de twee jaar jongere zus van Sylvia Huang, die in 2019 de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool haalde. Sylvia was toen niet bij de eerste zes gerangschikte winnaars, maar kreeg wel de publieksprijs.

Stéphanie Huang werd al van in de eerste ronde geprezen voor haar feilloze spel, haar warme klank. Huang beleeft zichtbaar plezier aan het spelen. “Ze zet niet zichzelf, maar de muziek centraal,” was te horen. In de halve finale blonk ze uit in het concerto in re van Haydn.

Stéphanie Huang

Finale

De twaalf finalisten gaan, volgens de volgorde van hun loting, naar de Muziekkapel Koningin Elisabeth om er in afzondering het grote plichtwerk van Jörg Widmann, gecomponeerd voor deze finale, in te studeren. Daarnaast zullen ze elk een concerto naar keuze vertolken, samen met het Brussels Philharmonic o.l.v. Stéphane Denève. De finale van de Koningin Elisabethwedstrijd 2022 voor cello vindt van 30 mei tot 4 juni plaats in Bozar.

Lees verder op VRT NWS