Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Bellissama in het Fakkeltheater met o.a. Sylvia Broeckaert en Ode an die Freunde

Bellissama in het Fakkeltheater met o.a. Sylvia Broeckaert en Ode an die FreundeKunst & Cultuur

Voor de nieuwe programmareeks BELLISSAMA vond het Fakkeltheater inspiratie in de luisterrijke zondagmiddagse traditie van het Fakkeltheater in de jaren tachtig. Lichtvoetig zondags aperitief van opera, operette, songboek en musical in het hartje van de oude stad. Dicht bij de mensen in de warme clubsfeer van het Theatercafé.
© VRT rr

Bellissama in het Fakkeltheater met o.a. Sylvia Broeckaert en Ode an die Freunde

Lissa Meyvis (IN DE SCHADUW VAN TOON HERMANS, ODE AN DIE FREUNDE, LISSA À MILLE TEMPS) is de zingende gastvrouw en omringt zich met zowel bekend als jeugdig talent. Bekend en/of jeugdig. Ieder zijn eigen temperament, zijn eigen muzikale voorkeur. Allemaal één gemeenschappelijke karaktertrek. Passie. Passie voor muziek. Passie voor het leven. De passie van het Fakkeltheater is het om bij dit eerste Bellissamaseizoen een reeks concerten en recitals aan te bieden het hooggeachte en hooggestemde publiek waardig. Ze zijn het bonte palet gerenommeerde musici dat hen van meet af aan hun vertrouwen schenkt buitensporig dankbaar.

Bellissama 1 - Beethovens onsterfelijke geliefde

Zondag 13 oktober 2019 om 11u
Met Jan Caeyers en Piet Kuijken

Enkele dagen na Beethovens dood vinden vrienden een brief die zorgvuldig verborgen ligt in een nachtkastje.
Het is een passionele liefdesbrief die Beethoven schreef nadat hij op 3 juli 1812 een turbulente nacht doorbracht met een vrouw die hij niet bij naam noemt maar die hij enkel aanspreekt als
zijn onsterfelijke geliefde. Al bijna twee eeuwen speculeren Beethovenkenners er over wie deze mysterieuze vrouw was. Een wonderlijk verhaal.
Even wonderlijk is het verhaal van Jan Caeyers en zijn Beethovenbiografie. Dirigent en musicoloog, trad Jan jarenlang met zijn gerenommeerde Beethoven Academie op in de grote concertzalen van Europa.
En verraste ons dan compleet met zijn Beethovenbiografie. Ondertussen internationaal erkend als hèt standaardwerk over Beethoven.
Jan is een ongekend passioneel verteller. En dan pianist Piet Kuijken... Try-out van de Geliefde op een zoldertheater in Kapellenbos. Mondscheinsonate.
Nooit zo intens ontroerend gehoord. Een merel op het dak fluit mee.

Bellissama 2 - Vuurwerk!

Zondag 10 november 2019 om 11u
Met Lester Van Loock

Voorjaar 2019 deden we drie try-outs om eens te kijken of ons Bellissamaproject kans op slagen had. Dat werd met het pianorecital van Lester Van Loock alvast overduidelijk aangetoond.
Een lichtelijk ontketende Lester bracht het aangekondigde “Vuurwerk!” Chopin, Prokofiev, Rachmaninoff. En Liszt, veel Liszt. Zijn kompanen van Ode an die Freunde noemen hem wel eens Liszter.
Net zoals bij de vrolijkklassieke Freunde beloonden onze Bellissamaproefkonijnen elke solo van Lester met een minutenlang applaus en was de coda een staande ovatie.
Lester is een van de talentrijkste pianisten van zijn jonge generatie. Een manshoge vitrinekast vol nationale en internationale prijzen. Wij lanceren voor Lester een nieuwe prijs: de HA! van HumoR.
Lester introduceert zijn repertoire met ongeëvenaard droogludieke humor.
Net zoals bij onze Fakkelprogramma’s CHANSONS CHARMANTES en NEKKA INTIEM krijgt de artiest die het Theatercafé uitverkoopt een Wild Card en komt het volgende seizoen weer op de setlist. Lester krijgt de eerste BELLISSAMA Wild Card.

Bellissama 3 - Voor wie (nog) niet van opera houdt

Zondag 8 december 2019 om 11u
Met Sylvia Broeckaert en Ode an die Freunde

Onbekend is onbemind. Je kunt niet houden van wat je niet kent. Geen artistiek genre zit zo boordevol emoties als de meesterwerken van de opera.
Er wordt bemind, gehaat, gehoopt, verlangd, vervloekt, gewanhoopt, gehuild, gelachen en gejubeld in de aria’s, duetten en
trio’s van het grote operarepertoire. Waar worden emoties zo openlijk getoond als op de bühne van de opera? Ontdek met ons deze wonderlijke wereld.
Onze gids is Sylvia Broeckaert, musicologe en muzieksamensteller bij Klara. Leidraad bij onze creatieve ontdekkingstocht is haar hooggewaardeerde boek “Iedereen opera. Opera voor alle emoties”.
Met als basis een selectie bekende aria’s en met de assistentie van de klassieke stemmen van Ode an die Freunde en pianist Lester Van Loock bedenkt Sylvia een nieuwe verhaallijn voor onze eigenste “Opera Imaginaire”.
Met de gewaardeerde actieve inbreng van ons hooggeachte publiek. Zij die nu al, of straks na 8 december 2019 van opera houden...

Bellissama 4 - Muziek

Zondag 12 januari 2020 om 11u
Met Annick Segal en Ode an die Freunde

Muziek.
Rode draad door mijn leven. Op de vrolijkste momenten maakt muziek mijn hoofd nog lichter. Op de moeilijkste momenten houdt muziek mij recht.
Muziek om de melancholie nog te vergroten. Muziek om je uit het verdriet te trekken. Muziek die mij met mijn grootouders, die ik nooit heb gekend, verbindt.
Muziek waardoor ik weer kind word, partituren draaiend voor mijn moeder. Muziek die ik zing als ik paardrijd. Muziek waar ik naar luister om dicht bij mezelf te komen.
Bij elke gebeurtenis in mijn leven was en is er muziek. Ik ben niet meer piep... Tijd om mijn ervaringen te delen. Grootse, kleine, droeve, vrolijke, het mooie en minder mooie uit mijn verleden.
Herkenbaar voor iedereen. Ik vertel. Ik zing. Ik luister naar mijn vrienden van Ode an die Freunde. Samen nemen we jullie mee op reis door mijn leven. Op de tonen van mijn muziek.
Was getekend Annick Segal.

Bellissama 5 - Dieltiens en Dieltiens

Zondag 9 februari 2020 om 11u
Met Roel Dieltiens en Veerle Dieltiens

“Waar zijn de beemden groener, de zomerlucht zo blauw”. Het Lied van Berlaar. Lied van Lode Dieltiens. Componist. Dirigent. Docent. Conservatorium Antwerpen en Lemmensinstituut.
Maar vooral een man van het volk, zijn volk. Berlaar en veel verder. Baken van vertrouwen voor zovelen. Vaderfiguur.
Familieman. Vier muzikaal erfelijk gezegende kinderen. Over “Dieltiens en Dieltiens” zegt Roel, wereldvermaard cellist, “We gaan muzikaal keuvelen...” Wie Roel kent, weet dat hij een zalig verteller is. Zowel met woorden als op zijn cello.
Op adjectieven als gracieus moet je zuinig zijn.
Niet als het over pianiste, docente aan het Lemmensinstituut, Veerle Dieltiens gaat.
Even gracieus als haar verschijning is haar pianospel. Veerle en Roel vertellen en musiceren over hun Kempense jeugd, over hun muzikale levensloop.
Over broers en kinderen en hun muzikale pad. Stiekem hopen we dat er op 9 februari nog wat Dieltienstalent meekeuvelt.
“Vaderfiguur. Zonder Lode schreef ik deze regels niet, met hem begon voor mij veel meer dan mijn passie voor muziek.
Dieltiens en Dieltiens is ook mijn hommage aan Lode.” Herman Van Hove, programmator BELLISSAMA.

Bellissama 6 - Sieben herzen im Dreiviertel Takt

Zondag 8 maart 2020 om 11u
Met Katrien Gallez, Dick Vandaele en Ode an die Freunde

December 2018. Try-out van “Simply The Best”, het nieuwe programma van muziektheater Ode an die Freunde voor een paar dozijn toehoorders. Operettezangeres Katrien Gallez loopt na afloop de kleedkamer in. Verrukt, ontroerd. Met hun versie van F ranz Léhars “Meine Lippen sie küssen so heiss” en “Lippen schweigen” hebben Alexandra, Jokke en Lissa het operettehart van Katrien gestolen. “Wat een belevenis! Jonge masters klassieke zang met een verfrissende moderne interpretatie van de klassiekers uit het operettegenre.”
De Freunde zijn vereerd met de waardering van onze Vlaamse Grande Dame van de operette. Ze zijn benieuwd naar de traditionele versies van de klassiekers uit het genre.
Al snel groeit het idee om samen een programma te maken. Katrien Gallez strikt de gerenommeerde tenor Dick Vandaele als haar partner in het melodieuze duel met de Freunde.
Gereputeerde traditie versus aanstormend talent. Om te eindigen als kwintet in een uitbundige finale met Freund Lester Van Loock aan de vleugel.

Bellissama 7 - From Weill to Broadway

Zondag 10 mei 2020 om 11u
Met Hans Peter Janssens, Lies Vandewege en Lissa Meyvis

Kurt Weill is een rusteloze vernieuwer van het muziektheater van vorige eeuw. Zowel op het Duitse operatoneel in de woelige Weimar-republiek als daarna tijdens zijn Amerika-exil op de totaal anders gerichte Broadway scene.
Daar ligt ongetwijfeld zijn grote betekenis voor het theater van de twintigste eeuw. Mysterieus, herkenbaar, humoristisch en ernstig. Langs het vroeg vocaal werk naar de ontdekking van zijn Amerikaans oeuvre. Van opera over lied naar musical…
een gedroomde vocale kluif voor Hans Peter Janssens, Lies Vandewege en Lissa Meyvis.
Wij zijn verheugd en nog meer vereerd dat Hans Peter Janssens dit project speciaal voor BELLISSAMA creëert.
Zijn muzikale tableau de chasse is eindeloos. Hij schitterde in Don Giovanni, A Midsummer Night’s Dream, Parsifal, Die Walküre... En dan de musicals: Man van La Mancha, Jesus Christ Superstar, Jekyll & Hyde. Javert in Les Misérables in Londen en Antwerpen, Raoul in Phantom of the Opera, Juan Peron in Evita... Met Lies en Lissa aan zijn zijde wordt “From Weill to Broadway” het gedroomde orgelpunt van ons Bellissamaseizoen.

Klik hier voor meer informatie

Praktisch

Tickets: € 22,00
5 rittenkaart: € 105,00 (5 optredens naar keuze)
Abonnement: € 140,00 (alle 7 edities van BELLISSIMA)
Alle prijzen zijn inclusief reserveringskosten.
Reserveren: 070 246 036
Locatie: Theatercafe - Hoogstraat 12
Genre: Concert & Show