Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Belmondo op 1 september 2018

Belmondo op 1 september 2018Kunst & Cultuur

Olav Grondelaers praat met Piet Boyens over het werk van schilder Gust De Smet, nu te zien in Sint-Martens-Latem. En weet u waar Rubens zijn laatste levensjaren doorbracht?
De Kluis

De Kluis, Sint-Martens-Latem

De Latemse Kluis, een voormalig buitenverblijf van de paters Dominicanen, heropende deze zomer de deuren na een jarenlange restauratie. De eerste tentoonstelling staat in het teken van schilder Gust De Smet. Ook het Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne zet zijn werk in de kijker. Piet Boyens vertelt meer over het project.

Dichteres Inge Braeckman werkte dit voorjaar als vrijwilliger in de Griekse opvangkampen voor asielzoekers. Uit die ontmoetingen ontstond de dichtbundel 'Onder de olijfbomen van Lesbos', een boek dat ze in samenwerking met SMAK uitgaf.

De tentoonstelling Iconobelge op het festival Antwerp Photo brengt het werk van 30 Belgische fotografen samen. Eén van hen is Lionel Jusseret, die internationaal lof krijgt voor zijn diepgaande projecten.

De Brits-Pakistaanse schrijfster Kamila Shamsie vertelt in haar roman 'Huis in brand' over jihadisme, en de impact daarvan op de familie van de terroristen. Ze baseerde zich op de Griekse tragedie Antigone. Nahid Shaikh dook voor de VRT-reeks Amazones in het leven van revolutionaire vrouwen, houdt van klassieke tragedies en heeft een band met Pakistan. De geknipte lezer voor dit boek, verschenen bij Signatuur.

Naar aanleiding van Antwerpen Barok maakt Sara Debroey een tocht door het leven van Rubens. Vandaag onderzoekt ze samen met kunsthistoricus Bert Watteeuw hoe Rubens zijn laatste levensjaren doorbracht.

Greet Van Thienen duikt in de reisherinneringen van Freya Stark, die het Midden-Oosten doorkruiste.

Met Lang Zullen We Lezen wil VRT iedereen zin geven om boeken te lezen. Belmondo zoekt inspiratie in de boekenvast van slam poet Seckou Ouologuem, maar is ook benieuwd naar uw boekenkast. Maak ze hier aan.

Belmondo

Tijdens de zomermaanden gidst Belmondo je elke zaterdagochtend naar de beste culturele evenementen in binnen- en buitenland. Thuisblijvers kunnen wegdromen met inspirerende verhalen over kunst, literatuur en geschiedenis.

Presentatie: Olav Grondelaers

Samenstelling: Gerrit Valckenaers

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via belmondo@klara.be

Elke zaterdag van 10 tot 12 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 1 week lang te herbeluisteren via de site en de app.